- I dag minnes vi de vi savner, og tar vare på de vi er glad i

AUF-leder Eskil Pedersen og statsminister Jens Stoltenberg talte og la ned hver sin krans på Thorbjørn-kaia ved Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): AUF holdt kl. 14.00 sin minnemarkering for 22. juli på Thorbjørn-kaia på landsiden av Utøya.

Under det musikalske innslaget ved Paal Mangerud innledningsvis holdt en del av de oppmøtte rundt hverandre, og mange hadde tatt med seg røde roser.

Jens Stoltenberg og Eskil Pedersen la ned hver sin krans på Thorbjørn-kaia før det ble holdt ett minutts stillhet, der de begge sto med kroppen vendt mot vannet.

- Kjære alle sammen, det er godt å se dere. Men det er fortsatt så meningsløst at vi kommer sammen i sorg for å minnes de 77 livsglade og umistelige menneskene som ble revet bort fra oss her på Utøya og ved regjeringskvartalet, innledet AUF-leder Eskil Pedersen.

- Vondt å minnes det som ikke ble Pedersen talte om de som mistet livet på Utøya, og sier at den sterkeste følelsen han selv føler er savn.

- De ble frarøvet sin fremtid. Derfor er dette en vond dag. Det er vondt å minnes det som ikke ble, og de vi mistet, sier han.

Han sier at vi aldri vil finne mening i det som skjedde, men at vi kan finne mening med livet.

- Fortsatt er det mange som tynges av sorg, som sliter med konsentrasjonen på skole og jobb. Det er mange som ser at Norge har gått videre, men som selv ikke føler at de makter å gjøre det samme. Mitt håp er at dette fellesskapet har plass til alle dem som 22. juli ble merket for livet. La oss stille opp for hverandre, selv om 22. juli ikke er på alles lepper daglig. La oss respektere at vi beveger oss i ulikt tempo, sier AUF-lederen under sin tale.

Pedersen hedrer de omkomne, og sier at vi må fortsette kampen mot ekstremisme i verden.

- For hva kan gi mer mening enn å minnes de som ble drept for to år siden, også ved å kjempe for en verden der ingen menneskeliv skal gå tapt på grunn av ekstremisme? spør Pedersen.

- Deler smerten med dere - To år etter så vet vi at vi alltid kommer til å dele smerten med dere. To år etter er jeg fortsatt utrolig stolt av dere i AUF. AUFs hjerte for en rettferdig verden, for mangfoldet, banker like fort som før. Slik har AUF alltid vært, sier Stoltenberg til AUF-erne og de pårørende.

Han gjentar mye av det han tidligere i sommer sa på AUFs sommerleir på Gulsrud, som var den første nasjonale AUF-leiren etter 22. juli 2011.

- I mer enn 100 år har AUF sett mot verden. 22. juli 2011 var det motsatt. Da så verden mot AUF, de så den høyreekstreme terrorens fryktelige ansikt. De så også noe annet, noe viktigere. De så et AUF som ikke ropte på hevn, men som var urokkelige på sine verdier. De så et AUF som ble et forbilde, sier Stoltenberg.

Stoltenberg er tydelig stolt av AUF og omtaler AUF-erne som forbilder.

- På minnenes dag skal vi takke dem for alt de ga oss mens de levde. Deres død gir både AUF og Arbeiderpartiet kraft i kampen for våre verdier, sier Stoltenberg.

Mange oppmøtte Etter at minnemarkeringen er ferdig kan de som vil besøke Utøya og delta på Nasjonal Støttegruppe for 22. julis minnemarkering på Brygga på Utøya kl. 15.00, der Stoltenberg skal delta og legge ned en krans.

Dagbladets reporter på stedet melder rett før klokken 14.00 at det er rundt 200 oppmøtte ved Thorbjørn-kaia, og at over halvparten av dem er AUF-ere. Det er et synlig og stort sikkerhetsoppbud, med politibåter som passerer brygga.

Utenriksminister Espen Barth Eide, Martin Kolberg (Ap) og arbeidsminister Anniken Huitfeldt er tilstede.

Dagbladet har snakket med AUF-ere som overlevde terroren på Utøya om hvordan terroren endret deres liv.

- 22. juli var ikke slutten på noenting, sa Helen Ingrid Andreassen (23) fra Oslo.

- I dag minnes vi de vi savner På Eskil Pedersens offentlige Facebook-side ble det i dag tidlig lagt ut denne meldingen:

«I dag minnes vi de vi savner, og tar vare på de vi er glad i. La oss stå sammen mot rasisme og ekstremisme og aldri glemme ugjerningen 22.juli.»

Tidligere i dag talte Jens Stoltenberg under minnemarkeringen ved regjeringskvartalet.