I dag møter han i retten

Den siste natten før Yasin Fayes Mohammed Jabr (40) kjørte på samboeren sin, sov de to på hvert sitt rom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter rettssaken mot 41-åringen. Han nekter skyld ifølge tiltalen.

Hanne Kristine Olsen hadde ingen sjanse til å komme unna da Jabr kom kjørende mot henne i full fart i familiens egen Volkswagen Golf. Drapet skjedde på parkeringsplassen utenfor leiligheten der familien bodde på Olsvik i Bergen. Olsen var nybakt mamma da hun ble drept av barnets far.

I tiden før drapet skal forholdet mellom de to ha vært svært turbulent. Hanne Kristine snakket om å flytte fra samboeren sin. Natten før drapet skjedde, sov Jabr på soverommet, mens Hanne Kristine lå i stua med datteren.

Jabr er for overlagt drap på samboeren. Dét betyr at påtalemakten mener palestineren planla bildrapet før han gjennomførte det. Han risikerer 21 års forvaring.

Drapet på Hanne Kristine Olsen sjokkerte hele Norge sommeren 2001. Det mest opprørende var at barnefaren ikke nøyde seg med å kjøre over samboeren sin: Han kjørte på barnevognen der datteren May Kristine lå. May Kristine, som var bare tre uker gammel, ble kastet ut av barnevognen og svært alvorlig skadet i fallet. Legene var lenge usikre på om babyen kom til å overleve.

Jabr er tiltalt for overlagt drapsforsøk på datteren. I tillegg er han tiltalt for å ha prøvd å drepe tanten (54) til samboeren. Hun slapp unna drapsforsøket uten skader.

Benekter planlegging

I dag møter Jabr i tingretten i Bergen, tiltalt for ett overlagt drap og to overlagte drapsforsøk. 41-åringen benekter at han planla å drepe samboeren Hanne Kristine. Men ifølge vitner nøyde han seg ikke med å kjøre på henne: Minst én gang rygget han over kjæresten, som allerede lå livløs på bakken. Politiet mener at dette var for å forsikre seg om at Hanne Kristine ikke overlevde.

Hanne Kristine og tanten hennes var på vei for å besøke en venn da drapet skjedde. Da de to kom ut av leiligheten på Olsvik, kom samboeren springende. Han truet Hanne Kristine og sa at hun ikke skulle ta fra ham barnet hans. Han beskyldte også kjæresten for å være en dårlig mor:

- Du går bare på restaurant, sa han, ifølge tanten som var vitne til opptrinnet.

Truet på telefon

Mens de to kvinnene ventet på drosje på parkeringsplassen, oppdaget Hanne Kristine at Jabr hadde ringt henne på mobiltelefonen. Hun ringte ham derfor tilbake. Tanten hørte samtalen, der Yasin Fayes Mohammed Jabr truet samboeren, datteren og tanten på livet.

- Du kan bare prøve deg, sa Hanne Kristine Olsen før hun la på og gjenga samtalen til tanten:

- Han sier han skal drepe oss.

Olsen understreket at samboeren ville drepe alle tre, ikke bare henne. Den vettskremte tanten tok frem mobiltelefonen sin for å ringe politiet, men rakk ikke å slå nødnummeret før Jabr dukket opp:

De to kvinnene så at den rasende mannen satte seg inn i Golf'en. Deretter ruset han bilen kraftig. Hanne Kristine sto med ryggen til.

I sin vitneforklaring sier tanten at «bilen kom som en rakett».

Selv rakk den da 53 år gamle kvinnen så vidt å hoppe til side før bilen traff Hanne Kristine og barnevognen. Sekunder senere så hun niesen ligge livløs på bakken. Barnevogna sto i nærheten, helt forvridd.

Tanten overlevde ved å flykte inn i barnehagen som ligger ved åstedet.

Jabr innrømmer at han drepte sin samboer, men nekter for at han truet henne i samtalen som fant sted like før drapet skjedde.

Ifølge advokat Odd Drevland, som forsvarer ham, sier palestineren at det klikket for ham da han satte seg inn i bilen.

Rettspsykiaterne har tidligere konkludert med at Jabr ikke var sinnsyk i gjerningsøyeblikket.

Vil ha foreldreretten

Jabr krever å få foreldreretten til May Kristine, selv om hun var en hårsbredd fra å dø av de alvorlige hodeskadene han påførte henne.

Hanne Kristines far Reidar Olsen er opprørt over at drapsmannen vil ha foreldreretten til May Kristine. I februar i fjor sa han til Dagbladet:

- En morder skal ikke ha foreldreretten til May Kristine.

Men foreløpig har Jabr omsorgsretten for datteren. Når den ene forelderen dør, får den andre forelderen automatisk omsorgsrett.

NYBAKT PAPPA:</B> Yasin Fayes Mohammed Jabr var nybakt pappa da bildet ble tatt. May Kristine ble livstruende skadet og overlevde så vidt etter at faren kjørte på barnevognen hun lå i.
DREPT:</B> Hanne Kristine Olsen skulle besøke en eldre kvinne da hun ble meid ned utenfor leiligheten sin.
FORVRIDD:</B> I denne barnevognen lå den tre uker gamle babyen da Jabr kjørte på barnets mor og vogna. May Kristine fikk store hodeskader og overlevde fordi hun ble fraktet til Haukeland med helikopter.
ÅSTEDET: Venner og naboer la blomster på åstedet etter at Hanne Kristine Olsen ble drept.
DREPT UTENFOR HJEMMET:</B> Her bodde samboerparet helt frem til drapet skjedde.