I dag møter Stoltenberg Obama

Presidenten på vei til Stockholm.

MØTES IGJEN: I dag møtes statsminister Jens Stoltenberg og president Barack Obama i Stockholm. Her er de under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo i 2009. Foto:  Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MØTES IGJEN: I dag møtes statsminister Jens Stoltenberg og president Barack Obama i Stockholm. Her er de under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo i 2009. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama er på vei til Sverige, hvor han onsdag skal møte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og lederne for de andre nordiske landene.

Presidentflyet Air Force One tok av fra Washington tirsdag kveld lokal tid. Ifølge avisa Aftonbladet vil flygningen ta om lag åtte timer.

Sveriges statsminister Frederik Reinfeldt er vert for møtet i Stockholm, hvor også lederne for de andre nordiske landene deltar.

Både klimaendringer og forhandlingene om en ny frihandelsavtale mellom USA og EU står på agendaen. Men viktigst blir trolig borgerkrigen i Syria, hvor regimet anklages for å ha brukt kjemiske våpen.

Uenige om Syria Obama ønsker å gjennomføre et militært angrep på Syria som en reaksjon på det antatte gassangrepet. Men han har lovet å rådføre seg med Kongressen, og både Obama og andre medlemmer av hans regjering har jobbet intenst de siste dagene for å overbevise kongressmedlemmene om å støtte et angrep.

Flertallet av de nordiske lederne som Obama møter i Stockholm, er skeptiske til de amerikanske planene om å angripe Syria uten godkjenning fra FNs sikkerhetsråd.

- Sverige synes i likhet med mange andre land at man skal følge FN-sporet, sa Reinfeldt nylig til svensk TV.

Statsministeren gjorde det klart at han har vanskelig for å se hva man kan vinne på et militært angrep.

Appell til Sikkerhetsrådet Danmarks statsminister gir imidlertid klar støtte til Obamas angrepsplaner.

- Vi har en direkte plikt til å gripe inn eller støtte et angrep, sier Helle Thorning-Schmidt til avisa Jyllands-Posten.

Alle de nordiske og baltiske landene har sluttet opp om en appell til FNs sikkerhetsråd hvor rådet oppfordres til å fordømme det antatte gassangrepet i Syria.

- Vi er både bekymret for at Sikkerhetsrådet ikke skal gjøre jobben sin, og for at noen kan gå på siden av Rådet og handle på egen hånd, sa Norges utenriksminister Espen Barth Eide tirsdag til NTB.

Håpet er at også vetomakten Russland vil stille seg bak en fordømmelse i Sikkerhetsrådet, men så langt har ikke russerne latt seg overbevise.

Sikkerhetsvakter Det er omfattende sikkerhetstiltak rundt Obamas besøk i Stockholm, og rundt 2.000 politifolk passer på presidenten. I tillegg har han med seg egne væpnede vakter fra Secret Service.

Det er ventet betydelige trafikkproblemer siden mange gater er sperret i Stockholm. Folk oppfordres til ikke å kjøre bil i sentrum onsdag dersom det ikke er helt nødvendig.

 

Etter møtet i den svenske hovedstaden drar Obama videre til Russland hvor han skal delta på G20-møtet i St. Petersburg.

(NTB)