I dag møter Trump en utenlandsk regjeringssjef for første gang. Nå vil de gjenskape Reagan og Thatcher-magien

Storbritannias statsminister Theresa May (60) vil skape et godt forhold når hun møter Donald Trump (70) for første gang.

NYE BÅND: Theresa May ønsker et tett forhold til Donald Trump. Både hun og Trump har signalisert at landene ønsker nye handelsavtaler verden rundt. Foto: AFP / Dominick Reuter / NTB scanpix
NYE BÅND: Theresa May ønsker et tett forhold til Donald Trump. Både hun og Trump har signalisert at landene ønsker nye handelsavtaler verden rundt. Foto: AFP / Dominick Reuter / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag møtes USAs president Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May i Det hvite hus.

De er begge resultatet av de to største politiske sjokkene i 2016: Storbritannias folkeavstemning om utmelding av EU og Donald Trumps overraskende seier i det amerikanske presidentvalget i november.

Nå venter verden i spenning på hva de sammen vil finne på. Theresa May ankom Philadelphia i går kveld norsk tid. May ble «plutselig» statsminister i juli i fjor etter Brexit-avstemningen. Nå får 60-åringen æren av å være den første utenlandske statslederen som får et møte med Donald Trump - og det på usedvanlig kort tid.

Det er nøyaktig ei uke siden Trump ble innsatt, mens Obama hadde sin første statsleder på besøk - Japans statsminister Taro Aso - etter én måned som president.

- Viktig møte

Under dagens møte vil de to diskutere handelspolitikk, Nato og sikkerhetspolitikk. May vil forsikre seg om at Donald Trump holder seg tro til alliansen. De vil også diskutere Vestens bekymringer for Russland og Vladimir Putin.

- Det blir et veldig viktig møte for begge to. Det er Trumps første møte med en utenlandsk statsleder. Det er heller ikke hvem som helst, men en alliert som kan bli svært viktig om samtalene går godt, sier seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Kristin M. Haugevik, til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer