Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag møter Trump en utenlandsk regjeringssjef for første gang. Nå vil de gjenskape Reagan og Thatcher-magien

Storbritannias statsminister Theresa May (60) vil skape et godt forhold når hun møter Donald Trump (70) for første gang.

NYE BÅND: Theresa May ønsker et tett forhold til Donald Trump. Både hun og Trump har signalisert at landene ønsker nye handelsavtaler verden rundt. Foto: AFP / Dominick Reuter / NTB scanpix
NYE BÅND: Theresa May ønsker et tett forhold til Donald Trump. Både hun og Trump har signalisert at landene ønsker nye handelsavtaler verden rundt. Foto: AFP / Dominick Reuter / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møtes USAs president Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May i Det hvite hus.

De er begge resultatet av de to største politiske sjokkene i 2016: Storbritannias folkeavstemning om utmelding av EU og Donald Trumps overraskende seier i det amerikanske presidentvalget i november.

Nå venter verden i spenning på hva de sammen vil finne på. Theresa May ankom Philadelphia i går kveld norsk tid. May ble «plutselig» statsminister i juli i fjor etter Brexit-avstemningen. Nå får 60-åringen æren av å være den første utenlandske statslederen som får et møte med Donald Trump - og det på usedvanlig kort tid.

FRIR TIL TRUMP: En satirisk video fra det nederlanske programmet «Zondag Met Lubac» er sett over 50 millioner ganger på Youtube og Facebook. De gjør narr av Trumps innsettelsestale hvor han uttalte at «fra nå av er det bare Amerika først». Nederlenderne svarer med å spørre om Nederland kan være på andre plass. Video: CNN/ Zondag Met Lubac Vis mer

Det er nøyaktig ei uke siden Trump ble innsatt, mens Obama hadde sin første statsleder på besøk - Japans statsminister Taro Aso - etter én måned som president.

- Viktig møte

Under dagens møte vil de to diskutere handelspolitikk, Nato og sikkerhetspolitikk. May vil forsikre seg om at Donald Trump holder seg tro til alliansen. De vil også diskutere Vestens bekymringer for Russland og Vladimir Putin.

- Det blir et veldig viktig møte for begge to. Det er Trumps første møte med en utenlandsk statsleder. Det er heller ikke hvem som helst, men en alliert som kan bli svært viktig om samtalene går godt, sier seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Kristin M. Haugevik, til Dagbladet.

DELTE MYE: Etter sitt første møte med president Ronald Reagan uttalte Margaret Thatcher: «Deres problemer skal være våre problemer, og når dere er på utkikk etter venner, skal vi være der. De to statslederne hadde et personlig og nært forhold. Foto: REUTERS/Gary Hershorn/NTB scanpix
DELTE MYE: Etter sitt første møte med president Ronald Reagan uttalte Margaret Thatcher: «Deres problemer skal være våre problemer, og når dere er på utkikk etter venner, skal vi være der. De to statslederne hadde et personlig og nært forhold. Foto: REUTERS/Gary Hershorn/NTB scanpix Vis mer

May har brukt mye tid på å understreke at USA og Storbritannia skal ha et spesielt forhold. May vil signalisere på alle mulige måter at de er klare for et tett handelssamarbeid når de offisielt får meldt seg ut av EU. Trump har på sin side signalisert at han vil etablere egne handelsavtaler med hvert enkelt land i Europa.

Må etablere et godt forhold

Mens May har gitt klare signaler om hvilken retning Storbritannia skal gå, er signalene fra Trump mildt sagt fortsatt uklare. Uansett vil begge demonstrere at de kan stå på egne bein.

- Vi vet ikke så mye om Trump-administrasjonens utenrikspolitikk ennå. Men vi vet at Storbritannia har bestemt seg for å gå ut av det indre markedet i EU og ha en global tilnærming framfor å sette Europa først. Samtidig har May-regjeringen, i motsetning til Trump, signalisert at de ønsker et fortsatt sterkt EU.

HARDT UT: I et intervju med Fox News-profil Sean Hannity, snakket Trump om USAs innvandringspolitikk, Madonnas uttalelser og IS. Video: AP Vis mer

- Det kan bli viktig for May å få på plass noen foreløpig lovnader i Washington før hun skal forhandle med EU. May kommer til Washington og vet at hun kan ha nytte av å ha gode samtaler med Trump-administrasjonen i bagasjen , sier Haugevik.

På det europeiske fastland sitter nemlig en statsleder som Angela Merkel og titter med argusøyne på hva de vil foreta seg. Samtidig sitter Vladimir Putin trygt i Russland - ventende på at Donald Trump skal strekke ut en hånd. Det er ventet at Trump også skal ha sine første telefonsamtaler med Merkel og Putin i løpet av helga.

Reagan og Thatcher

Haugevik er forsiktig med å dra paralleller mellom Brexit og Trump-valget. Hun peker imidlertid på at Nigel Farage var den første britiske politikeren som ble tatt imot av Trump. Han er leder for det britiske Uavhengighetspartiet og Brexit-bevegelsens åndelige leder.

Men kanskje enda viktigere enn hva Trump og May kommer fram til i det timeslange møtet, er signalene de sender til resten av verden.

OMFATTENDE PROSJEKT: Hvis USAs nyvalgte president Donald Trump får viljen sin vil han bygge en mur langs grensen til Mexico for å hindre flere migranter fra å komme inn i USA. CNN har regnet ut hvordan muren skal løses, hvor lang tid arbeidet vil ta og hva prosjektet vil koste. Ifølge deres eksperter kan Trump akkurat rekke å bygge en mur under sin... Vis mer

I sin tale understreket May at de ikke kan sette friheten Ronald Reagan og Margaret Thatcher brakte til Øst-Europa på spill.

Hun hadde dermed allerede satt tonen for hva hun håper skal bli forholdet mellom henne og Trump. Reagan og Thatcher hadde et svært personlig forhold, og ble omtalt som ideologiske sjelevenner. De to ga verden nyliberalismen på 80-tallet og har fått mye av æren for at den kalde krigen tok slutt.

- Det har vært mange historiske eksempler på britiske og amerikanske ledere som har funnet tonen. Blant annet Reagan og Thatcher, Churchill og Franklin Roosevelt og mer nylig George W. Bush og Tony Blair - som av mange ble oppfattet som et mer uventet vennskap, sier Haugevik.

- Trumps forsvunne søster

Under talen May holdt i Philadelphia torsdag kveld lovet hun at USA og Storbritannia ikke lenger skal invadere selvstendige land som Irak.

- Theresa May kan være Donald Trumps forsvunnede søster. De har begge respekt for nasjonalisme og patriotisme, og de er i ferd med å bygge et fantastisk forhold, sier kongressrepresentant Kevin Cramer fra Nord-Dakota til BCC etter at Theresa May holdt en tale i Philadelphia i går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling