MØTES: I dag møtes Barack Obama, Vladimir Putin og Angela Merkel for første gang etter at urolighetene i Ukraina brøt ut. Foto: AP/NTB Scanpix.
MØTES: I dag møtes Barack Obama, Vladimir Putin og Angela Merkel for første gang etter at urolighetene i Ukraina brøt ut. Foto: AP/NTB Scanpix.Vis mer

I dag møtes Obama, Merkel og Putin for første gang etter urolighetene i Ukraina startet

På historisk grunn i Normandie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag samles et stort antall av verdens ledere for å markere at det er 70 år siden landgangen i Normandie. Lederne for USA, Storbritannia, Tyskland og Russland vil møtes i Ouistreham, en av strendene som var åstedet for en av de største militære operasjoner som noen gang er gjennomført.

Fortsatt kamper i Øst-Ukraina Dette vil være første gang at Angela Merkel, Barack Obama, David Cameron, Francois Hollande og Vladimir Putin møtes ansikt til ansikt etter urolighetene i Ukraina brøt ut i desember i fjor. Også ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko vil være tilstede i Normandie. Møtet finner sted samtidig som kampene herjer i Øst-Ukraina, og det rapporteres om flere hundre døde bare denne uka.

Politiske samtaler Anledningen vil bli brukt til politiske samtaler. Putin har avtalt møter med både Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande og Storbritannias statsminister David Cameron mens topplederne er i Frankrike.

- Kommer til å se Putin USAs president Barack Obama møter i dag flere av lederne under markeringen av D-dagen i Normandie, men det er i utgangspunktet ikke avtalt noe møte mellom han og den russiske presidenten.

- Jeg kommer sikkert til å se Putin der. Dersom jeg får anledning til å snakke med ham, vil jeg si det samme som jeg har sagt gjennom hele krisen i Ukraina, sa Obama torsdag kveld.

Opptakten begynte i går da G7-landene møttes til et møte i Brussel. Det skulle egentlig ha vært et G8-møte arrangert i OL-byen Sotsji med Vladimir Putin som vert. På grunn av Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya og det som oppfattes som Russlands forsøk på å destabilisere situasjonen i Øst-Ukraina, har som kjent G8 blitt til G7, og Putin er satt på sidelinjen.

I Brussel fikk ikke Russlands president Vladimir Putin være med, men i går kveld var han gjest hos François Hollande i Elysee-palasset i Paris.

Første møte fant sted allerede på flyplassen Charles de Gaulle. Der ga britenes statsminister David Cameron Putin klar beskjed om at dagens situasjon i Ukraina er uholdbar.

- Russland må anerkjenne og snakke med Ukrainas nye president. Presidentvalget har åpnet muligheten for et fredelig og stabilt Ukraina, sa Cameron.

Ukrainas president Petro Porosjenko er åpen for samtaler med den russiske presidenten.

- Vi vil ha samtaler med Putin for å dempe situasjonen og skape fred. Hvor og når disse samtalene vil finne sted, er ikke bestemt ennå, sa Porosjenko.

Begge er til stede på markeringen i dag, men det er foreløpig ikke annonsert noe møte mellom de to, selv om Putin ikke har villet utelukke at det kan være aktuelt.

Vladimir Putin sa tidligere denne uken at han ikke har noen motforestillinger mot å møte de vestlige statslederne.

- Jeg har ingen planer om å unngå noen, sier Putin og gjør samtidig narr av anklagene om at det russiske militæret samarbeider med separatistene øst i Ukraina:

- Bevis? La oss få se dem! Hele verden husker hvordan USAs utenriksminister la fram bevis for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, mens det ble viftet med et reagensrør med oppvaskmiddel fra FNs sikkerhetsråd, lød Putins kommentar mens G7-lederne møttes i Brussel uten ham.