I dag møtte de Taliban ansikt til ansikt

Sør-Korea i forhandlinger med Taliban om de 21 gislene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sør-koreanske myndigheter begynte i dag sine første forhandlinger ansikt til ansikt med representanter for Taliban-militsen, ifølge afghanske myndigheter, melder BBC.

De innledende samtalene om skjebnen til de 21 gjenlevende gislene holdes i byen Ghazni. 23 sør-koreanske kristne hjelpearbeiderne ble kidnappet av Taliban 19. juli, to av gislene er så langt drept og Taliban truer med å drepe flere.

I bytte for gislene krever Taliban at flere taliban-soldater som holdes i afghanske fengsler blir løslatt. Afghanske og amerikanske myndigheter har blitt enige om å ikke forhandle med Taliban.

- Taliban er brutale og bør ikke oppmuntres gjennom at vi forhandler med dem, sier en talsperson for amerikanske myndigheter.

Men myndighetene i Seoul sier de vil jobbe uavhengig av George W. Bush og Hamid Karzai for å få frigitt gislene.

- Gislene trygge

Taliban skal ifølge seg selv ha fått et skriftlig løfte fra afghanske myndigheter om at to av topplederne for terrororganisasjonen skal få fritt leide, så de kan delta på møtet.

- Klokken 18.15 lokal tid startet samtalene ansikt til ansikt med den sør-koreanske delegasjonen og to representanter for Taliban, sier Talibans talsperson Yousuf Ahmadi til nyhetsbyrået AFP.

GISLER: De 23 sørkoreanske kristne arbeiderne ble kidnappet under en busstur i forrige uke. Foto: AFP/Scanpix
GISLER: De 23 sørkoreanske kristne arbeiderne ble kidnappet under en busstur i forrige uke. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

En annen talsperson for Taliban har tidligere gitt garantier for at gislene er trygge så lenge forhandlingene pågår.

Militær makt

Gruppen på 23 sør-koreanere, de fleste av dem kvinner, var på vei fra Kabul til Kandahar da bussen deres ble stoppet og de ble kidnappet av Taliban-milits. Gruppelederen og et annet mannlig medlem av gruppen er blitt drept.

Dersom forhandlingene mislykkes, vil det brukes militær makt for å få gislene fri, ifølge afghanske myndigheter. Sør-koreanske myndigheter har på sin side gjentatte ganger sagt at de er imot å ty til militæraksjoner.

Man tror at de sør-koreanske hjelpearbeiderne blir holdt fanget i små grupper fordelt rundt på ulike steder i en landsby 10 kilometer fra Ghazni sentrum.

NEKTER Å FORHANDLE: Bush og Karzai nønsker ikke å forhanlde om fangebytte med Taliban.