I dag risikerer lungesyke Christian (32) livet under New York Marathon

- Jeg vet at det vil gjøre skrekkelig vondt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): - Alt er tilrettelagt for at dette skal gå bra. Nå kan jeg bare lene meg tilbake og satse på at været blir bedre.

Det er ikke det at Christian Lawley (32) ikke tåler litt ruskevær. Han er tross alt født og oppvokst i Bergen. Men denne helga skal han løpe New York Marathon, og trenger sårt at lørdagens sju grader, sure vind og regn erstattes med mildere oppholdsvær søndag.

For Christian er én av de rundt 300 nordmennene som er født med cystisk fibrose, en alvorlig lungesykdom, og har allerede langt dårligere odds for å fullføre maratonet enn det de om lag 49 999 andre løperne har.

Alvorlig lungesyk - Jeg bruker vanvittig mye energi på bare å puste. Blir det for kaldt, må kroppen jobbe ekstra hardt med det i tillegg, sier Christian til Dagbladet.

Kroppen hans jobber allerede hardt med sykdommen. Han forbrenner rundt 2500 kalorier bare ved å sove, og det seige slimet i lungene - som er hovedutfordringen ved sykdommen - gjør at han er lett mottakelig for nye bakterier. 

Noen bakterier har fast bolig i lungene hans. Derfor går han på store mengder antibiotika hver fjerde måned, 14 til 28 dager av gangen. I tillegg spiser han rundt 40 piller hver dag, og må to til fire ganger dagen være koblet til et apparat som løsner opp lungeslimet. Det apparatet er han sjelden langt unna, heller ikke når han løper maraton søndag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer