I dag risikerer lungesyke Christian (32) livet under New York Marathon

- Jeg vet at det vil gjøre skrekkelig vondt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Alt er tilrettelagt for at dette skal gå bra. Nå kan jeg bare lene meg tilbake og satse på at været blir bedre.

Det er ikke det at Christian Lawley (32) ikke tåler litt ruskevær. Han er tross alt født og oppvokst i Bergen. Men denne helga skal han løpe New York Marathon, og trenger sårt at lørdagens sju grader, sure vind og regn erstattes med mildere oppholdsvær søndag.

For Christian er én av de rundt 300 nordmennene som er født med cystisk fibrose, en alvorlig lungesykdom, og har allerede langt dårligere odds for å fullføre maratonet enn det de om lag 49 999 andre løperne har.

Alvorlig lungesyk - Jeg bruker vanvittig mye energi på bare å puste. Blir det for kaldt, må kroppen jobbe ekstra hardt med det i tillegg, sier Christian til Dagbladet.

Kroppen hans jobber allerede hardt med sykdommen. Han forbrenner rundt 2500 kalorier bare ved å sove, og det seige slimet i lungene - som er hovedutfordringen ved sykdommen - gjør at han er lett mottakelig for nye bakterier. 

Noen bakterier har fast bolig i lungene hans. Derfor går han på store mengder antibiotika hver fjerde måned, 14 til 28 dager av gangen. I tillegg spiser han rundt 40 piller hver dag, og må to til fire ganger dagen være koblet til et apparat som løsner opp lungeslimet. Det apparatet er han sjelden langt unna, heller ikke når han løper maraton søndag.

Risikerer livet Årets maraton er Christians andre. I fjor var det nær ved å gå galt for ham. 

Lungene klarte ikke levere nok oksygen til blodet. Han ble blå rundt munnen og under øynene. Fingrene ble numme. Blodet ble bare pumpet ut til de mest vitale organene. 

Likevel, bare tre timer etter at løpet var fullført, bestemte han seg for å løpe på nytt året etter. Og det kan koste ham dyrt også denne gang. Løpet kan bli det siste han gjør. 

- Jeg kan ta meg sånn ut at lungene klapper sammen. De kan begynne å blø, uten at jeg klarer å stoppe det, sa Christian i forrige utgave av Dagbladet Magasinet.

Les Magasinet-reportasjen om Christian Lawley her (NB: Krever abonnement).

Forberedt på smerte Når Dagbladet møter Christian i verdensmetropolen dagen før løpet, legger han ikke skjul på at han er nervøs. 

- Jeg kan lyge og si at alt er fint, men sannheten er at jeg har vært veldig stressa og nervøs, særlig fram til fredag. Da løsnet det litt. Det gikk bra da jeg var ute på løpetur, og det har ikke vært blod i spyttet, sier Christian og legger til:

- Det er med en skrekkblandet fryd jeg gjør dette. Jeg vet at det kommer til å gjøre skrekkelig vondt.

Med seg til New York, har Christian et enormt støtteapparat, som alle skal løpe hele eller deler av maratonet sammen med ham: Fysioterapeut Marianne Svanevik og datteren hennes, Line, løpekamerat Steffen Greve Økland og kona Elin Lawley.

Sistnevnte var svært bekymret i fjor, da hun sto på sidelinja og ventet i håp om at ektemannen skulle dukke opp. I år er hun roligere. 

- Jeg er litt mer avslappa nå. Ting har gått bedre siden i fjor, og jeg har mer kontroll nå som jeg skal løpe med ham. Men likevel er jeg alltid forberedt på at ting kan skje, sier Elin Lawley.

LUNGESYK: Cystisk fibrose er en alvorlig og tidkrevende sykdom. Blant annet må Christian ved hjelp av dette apparatet fjerne slim fra lungene to ganger daglig. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
OPPKJØRING: Christian Lawley har nedlagt utallige timer i å trene for å bedre helsa, og den siste tida har alt handlet om å være i best mulig form før New York Marathon. Her sammen med løpekompis Steffen Greve Økland, som er med til New York som en del av Christians støtteapparat. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
GRUNDIG FORARBEID: Lite er overlatt til tilfeldighetene når Christian denne helga løper New York Marathon. Her i Bergen i oktober, sammen med løpetrener Kirsten Marathon Melkevik, som sjekker alt fra balanse til belastning. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
I FJOR: En svært sliten Christian klokket inn på 06:15:00 på Manhattan i fjor. I år håper han å bedre tiden med minst én time. Foto: Privat
LØPER SAMMEN: I fjor sto Elin Lawley (39) på sidelinja, full av nerver og sommerfugler, og fulgte med på New York Marathon. I år er har hun mer kontroll, iallfall siste halvdel av løpet, da hun skal løpe sammen med ektemannen. Foto: Thea Steen

- Hun må bare være stille i morgen. Da blir jeg introvert, verre og verre jo nærmere start jeg er, skyter Christian inn og gliser.

Vil forbedre tiden Christian lærte allerede som liten og nydiagnostisert seksåring at fysisk aktivitet var viktig for cystisk fibrose-syke. Siden har han lært at det er omtrent alfa og omega, og har også fått belønning for alt strevet. 

Da han løp maraton i fjor, hadde han en lungekapasitet på så lite som 39 prosent. I år har lungene hans, mot de aller fleste odds, en kapasitet på 56 prosent.

- Jeg kjenner det på kroppen, men jeg må være forsiktig med å presse meg selv likevel. Jeg løper raskere, men det er varigheten som blir interessant her, sier Christian.

I fjor brukte han seks timer og 15 minutter på de 42 195 meterne. I år håper han å fullføre på én time mindre. Minst.

- Det hadde vært bra å klare fem blank, eller aller helst rett under fem-tallet. Det kan gå, sier Christian optimistisk, men bedyrer at han er godt fornøyd med «bare» å fullføre. Og det skal han, koste hva det koste vil.

- Stiller jeg til start, fullfører jeg. Så får vi heller ta problemene som oppstår underveis etter at jeg har passert målstreken.

- Mange tanker I tiden før løpet, er han bevisst på å ta det så rolig som mulig. Alt av turistattraksjoner og shopping må vike, enn så lenge.

- Det er mye å se og gjøre her, men jeg blokker det ut. Jeg har fokuset mitt på å slappe av, ta medisinene mine, behandlingene, spise godt og drikke mye væske. Alt det andre byen har å by på, får vi ta etter løpet, sier han.

Allerede klokken 05.30 søndag morgen starter maratondagen. Da skal Christian og de andre løperne fraktes i buss fra Manhattan til startområdet på Staten Island. 

- Da kommer det til å gå mange tanker gjennom hodet mitt. «Hvorfor gjør jeg egentlig dette? Hvordan skal jeg klare det? Hvordan kommer det til å gå?». Jeg vil jo gjøre det så bra som mulig, selv med mine begrensninger. Det skal gå bra, det tror jeg, men litt alvorspreg er det jo på det. 

ÉN VEI: Christian Lawley har satt seg et tydelig mål for den store maratondagen: Han skal fullføre løpet på én time mindre enn det han gjorde i fjor. Her sammen med fysioterapeut Marianne Svanevik, kona Elin Lawley og Line Svanevik - som alle skal løpe New York Marathon som en del av Christians støtteapparat. Foto: Thea Steen
ÉN VEI: Christian Lawley har satt seg et tydelig mål for den store maratondagen: Han skal fullføre løpet på én time mindre enn det han gjorde i fjor. Her sammen med fysioterapeut Marianne Svanevik, kona Elin Lawley og Line Svanevik - som alle skal løpe New York Marathon som en del av Christians støtteapparat. Foto: Thea Steen Vis mer
LUNGESYK LØPER: Trolig er Christian Lawley den eneste av de om lag 50 000 New York Marathon-løperne som har en lungekapasitet på 56 prosent. 
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
LUNGESYK LØPER: Trolig er Christian Lawley den eneste av de om lag 50 000 New York Marathon-løperne som har en lungekapasitet på 56 prosent. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer