I dag rives gjerdene - terrorgata åpner igjen

Men bare for fotgjengere og syklister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra fredag ettermiddag er Akersgata åpen igjen i full bredde for første gang siden bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet 22. juli i fjor.

De siste månedene har det ene fortauet vært åpent for fotgjengere og syklister. Men det er fortsatt bare gående og syklende som får bruke den terrorrammede gata selv om den gjenoppstår i full bredde.

En arbeidsgruppe nedatt av Forbruker- og administrasjonsdepartementet har bestemt at 37-bussen og andre biler, busser og motoriserte kjøretøy fortsatt må bruke etablerte omkjøringer av sikkerhetshensyn.

Rivingen av av de 3,6 meter gjerdene i Akersgata startet i formiddag.

- Ikke fare - Vi er nå ferdige med oppryddingsarbeidene i høyblokka. Det er ikke lenger fare for at gjenstander skal falle ned og dermed ikke behov for gjerdene lenger, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til Dagbladet.

Statsbygg setter opp nye gjerder tett mot høyblokka og Y-blokka slik at også plassen foran - Johan Nygaardsvolds plass - blir åpen for åpen for publikum.

 MISSION COMPLETED:  Statsbygg har fjernet 4.300 bygningsrester fra høyblokka etter 22. juli-bomben. Nå har rivingen av gjerdene startet. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix.
MISSION COMPLETED: Statsbygg har fjernet 4.300 bygningsrester fra høyblokka etter 22. juli-bomben. Nå har rivingen av gjerdene startet. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix. Vis mer

Statsråd Rigmor Aaserud opplyste til Dagbladet forrige uke at regjeringen tidligst bestemmer til jul om høyblokka skal rives eller gjenoppbygges.

Enorme mengder bygningsmaterialer er ryddet ut av høyblokka etter terrorbombingen.

- Ryddemannskapene har fjernet 4.300 tonn byggevarer. 880 av disse tonnene har inneholdt helsefarlig asbest. Avfallet etter eksplosjonen er fordelt på deponier flere steder i Oslo, på Østlandet forøvrig og i Sverige, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fant glass i bakken Rivestarten i dag tok lengre tid enn ventet. Byggeleder Petter Johansen forteller at opprydningsarbeidet har budt på uforutsette hindringer hele veien. — Da vi skulle starte arbeidet med å fjerne gjerdet oppdaget vi store mengder glass i jorda.

Glasset var skutt mange meter ned i bakken som følge av eksplosjonen. Det er snakk om rundt 100 kilo glass, og vi ble nødt til å legge et ekstra lag jord over, sier Johansen til NTB.
Åpner mot Youngstorget I august skal Einar Gerhardsens plass den den andre siden av høyblokka åpnes igjen.

Dermed kan fotgjengere og syklister om få uker bevege seg «på tvers» igjen mellom Akersgata, Youngstorget og Deichmanns bibliotek.

Både gjerdet mellom Y-blokka og H-blokka samt sperringen i Eva Kolstadsgate og Grubbegata (nord) skal fjernes.

Samler fliser og glassbiter Men Statsbygg har fortsatt ett års jobb med sette inn nye vinduer i nabolaget - blant annet i Finansdepartementet, Høyesterett og Møllergata 17 og 19.

 JUSTISDEPARTEMENTET 11. OKTOBER 2011:  Slik så det ut i Justisdepartementets etasje i høyblokka ti uker etter eksplosjonen. Nå har Statsbygg fjernet 4 300 tonn med bygningspartikler - 880 tonn av dem med helsefarlig asbest. Foto: Svein Wiiger-Olsen, Justisdepartementet/Statsbygg.
JUSTISDEPARTEMENTET 11. OKTOBER 2011: Slik så det ut i Justisdepartementets etasje i høyblokka ti uker etter eksplosjonen. Nå har Statsbygg fjernet 4 300 tonn med bygningspartikler - 880 tonn av dem med helsefarlig asbest. Foto: Svein Wiiger-Olsen, Justisdepartementet/Statsbygg. Vis mer

Et tusentalls vinduer ble ødelagt. Mange av dem dem er fredet og svært sjeldne, blant annet i Høyesterett.

- Det er ikke bare snekkere, men reine snekkerkunstnere som jobber med dette. Til de mest sjeldne vinduene i Høyesterett har våre folk samlet opp fliser og glassbiter til konstruksjonen, skryter kommunikasjonsdirektøren i Statsbygg.

 ÅPNES IGJEN: 
I dag startet Statsbygg demontering av byggegjerdet i Regjeringskvartalet slik at Akersgata og Johan Nygaardsvolds plass åpnes for fotgjengere og syklister fra fredag.
Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix.
ÅPNES IGJEN: I dag startet Statsbygg demontering av byggegjerdet i Regjeringskvartalet slik at Akersgata og Johan Nygaardsvolds plass åpnes for fotgjengere og syklister fra fredag. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix. Vis mer