KJÆRLIGHETSDAG: Et ungt par koser ved en Valentin-dekorasjon i Budapest i Ungarn. Ungarerne begynte å feire Valentinsdagen etter kommunismens fall. Foto: AFP/ATTILA KISBENEDEK
KJÆRLIGHETSDAG: Et ungt par koser ved en Valentin-dekorasjon i Budapest i Ungarn. Ungarerne begynte å feire Valentinsdagen etter kommunismens fall. Foto: AFP/ATTILA KISBENEDEKVis mer

I dag sender millioner av nordmenn kjærlighet med tommelen

Mobilselskapene spår SMS-rekord på Valentinsdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I dag kommer nordmenn til å sende cirka tolv millioner SMS til hverandre. Det er en million flere enn en gjennomsnittsdag i februar, opplyser Telenor.

Hvorfor? Svaret er enkelt. 14. februar er Valentinsdagen, dagen man gjerne sender noen små, søte ord til sin hjertes utkårede.

— Kommunikasjonsteknologi handler i stor grad om å bringe mennesker nærmere hverandre. Selv om den fysiske avstanden ikke blir mindre så er det fint å kunne snakke med kjæresten når man er borte fra hverandre. At telefonen på den måten kan bidra til å holde liv i kjærligheten syns jeg er veldig positivt, sier informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum.

- Digitale duerMarkedsdirektør Jarle Alvær i Chess spår også at det vil settes rekord i SMS og MMS i dag. I 2009 var det unormalt mange SMS og MMS som ble sendt av gårde. At det er morsdag er på samme dag som Valentindagen i år, kommer til å heve kjærlighetsaktiviteten enda mer.

- Jeg ser for meg at dagen blir fylt med digitale duer, røde hjertekreasjoner og tegninger av Amor og piler med hjerteformede spisser. Selv om mange synes det er mer romantisk med konfekt og håndskrevet hjertebrev, er det enklere å sende en SMS eller MMS til den utkårede, sier Alvær.

Valentinsdagen har blitt feiret i England siden 1500-tallet. Ideen er hentet fra myten om Den hellige Valentin. Valentin ble fengslet etter at den romerske keiseren Claudius truet med fengsel og dødsstraff for de som ikke avsverget kristendommen.

Valentin ville ikke avsverge si gudetro, og derfor ble han stenet til døde i år 273. Før Valentin ble drept, skrev han et brev til sin kjære Julia og ba henne om å holde seg til Gud. Han undertegnet med «... fra din Valentin».

Valentin-undersøkelseTelenor har gjennomført en landsomfattende undersøkelse blant folk i parforhold. 1012 nordmenn har svart på spørsmål om og hvordan de skal feire Valentinsdagen.

• Hele 270 000 nordmenn lever i avstandsforhold. Hele seks av ti sier de ønsker å markere Valentinsdagen.

• På landsbasis sier flere enn hver tredje person som er i forhold at de skal feire Valentinsdagen gjennom å sende sin kjæreste eller venn en hilsen, gave eller annen oppmerksomhet.

• Dagen har fått relativt større grep om de yngste forbrukerne. Undersøkelsen viser at det er vesentlig flere unge enn eldre som feirer Valentin og hele 55 prosent av de under 34 år sier at de skal feire.

• Nær ni av ti personer som er i forhold mener ny kommunikasjonsteknologi er viktig for kjærester som er borte fra hverandre i en periode. 68 prosent mener telefonen er den viktigste kommunikasjonskanalen for å opprettholde kjærligheten.

• En tredel av de spurte ringer kjæresten flere ganger om dagen når de ikke er sammen. Nesten halvparten av de spurte prater med sin utkårede tre til fem dager i uka og i løpet av ei uke har mer enn ni av ti snakket sammen på telefonen en eller flere ganger.

• Godt over halvparten av kjærestepar mellom 18 og 34 år sender flere SMS-er daglig til sin utkårede. Dette er vesentlig mer enn snittet som ligger på 38 prosent. I løpet av ei uke har mer enn åtte av ti sendt en melding på SMS til sin kjæreste.

• Mens det ikke utgjør noen forskjell på SMS-bruken om man er i avstandsforhold eller ikke, er dette annerledes for MMS. Mens en av fem sender MMS en til to ganger i uka, er det hele en av tre som står for tilsvarende bruk blant par som bor borte fra hverandre.

•  For kjærestepar på hver sin kant av landet eller verden er MSN, webkamera og/ eller Skype redningen for forholdet. En av fem bruker bredbånd og webkamera tre til fem dager i uken eller mer for å kommunisere med kjæresten. Dette anses som viktig for forholdet.

• Mange som bruker moderne teknologi er multibrukere av kommunikasjonskanaler, og det er stort overlapp mellom ulike internettjenester som MSN og Skype. MSN har størst gjennomslag blant de unge og vi ser at en tredel av de spurte mellom 18-34 år bruker MSN en til to ganger per uke eller mer mens gjennomsnittsbruken ligger på 16 prosent. Undersøkelsen viser også at jo lenger nordover man kommer desto hyppigere bruk av MSN.

• 10 prosent av befolkningen planlegger å sende en spesiell oppmerksomhet via mobiltelefonen/ internett på Valentinsdagen til noen andre enn kjæresten sin. Her finner vi noen flere unge enn eldre. Det er også vesentlig flere som lever i avstandsforhold som flørter elektronisk med andre. Så mange som hver fjerde person i avstandsforhold sender ikke Valentin-hilsen eksklusivt til kjæresten.

• Seks av ti ville ikke likt at kjæresten sendte en spesiell oppmerksomhet via telefon/internett på Valentinsdagen til noen andre.

• Mens bare 18 prosent ikke har noe i mot at kjæresten sender oppmerksomhet til andre er det hele 28 % av de i avstandsforhold som sier det samme. Det kan vitne om større toleranseevne og en større raushet blant personer som er vant til å være borte fra hverandre.

• Tall fra Telenor viser at det ble sendt 11 813 199 SMS på Valentinsdagen i fjor - en økning på ca 1 million fra en ordinær hverdag. Det sendes også mange bildemeldinger denne dagen. 14. februar i fjor ble det sendt rundt 305 000 MMS, en økning på 85 000 meldinger fra en vanlig dag.

• At mange planlegger å sende en Valentins-SMS bekreftes i undersøkelsen. Hver femte nordmann planlegger å sende en romantisk SMS til kjæresten på Valentinsdagen. Det er en overvekt av kvinner (26 %) som legger slike romantiske planer, men mennene er ikke borte de heller (16 %). Blant de unge mellom 18 og 34 år er det rett i underkant av en tredel som planlegger å sende en romantisk SMS på Valentinsdagen.