KOSER SEG MED SNØEN: To år gamle Theo Simonelli koser seg med snøen sammen med sin franske mormor, Denise Groison. Selv inne i sentrum er det hvitt i dag.  Foto: Leif Stang
KOSER SEG MED SNØEN: To år gamle Theo Simonelli koser seg med snøen sammen med sin franske mormor, Denise Groison. Selv inne i sentrum er det hvitt i dag. Foto: Leif StangVis mer

I dag setter Bergen snørekord

For en gang skyld noe annet en slaps. På Sørlandet blir det snøkaos. Slik blir vinterferieværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I helgen starter vinterferien, men for bergenserne er det ikke nødvendig å reise vekk for å oppleve vinteridyll i år.

I dag har byen satt ny rekord for lengste periode med sammenhengende snødekke.

- Dette er den 63. dagen på rad med snø på bakken i Bergen sentrum. Den gamle rekorden fra vinteren 86-87 var på 62 dager, forteller Berit Hagen, vakthavende meteorolog ved værvarslinga i Bergen.

Kuldegradene fortsetter i Bergen. Meteorologene venter dessuten påfyll med snø både på søndag og mandag, så  det kan bli flere rekorder de neste dagene. Ordføreren i Bergen Gunnar Bakke  har likevel ikke planlagt noen fest.

- He,he, det har jeg ikke tenkt så mye på. Foreløpig har vi ingen planer, men det skal jo ikke så mye til før bergensere tar seg en feiring, så kanskje vi må ta en snøfest? sier Bakke til Dagbladet.

Han forteller at den snørike vinteren har vært etterlengtet i byen.

- Vi har som regel slaps og regn. Nå har vi hatt en lang, tørr og god vinter. Spesielt de små setter pris på dette, tror han. 

Mye snø

Det er ikke bare i Bergen de kan glede seg over mye snø i vinterferien.

- I Stavanger er det bare to centimeter snø, men ellers er det snø i så og si hele landet, forteller meteorolog på Blindern Kristian Gislefoss. I natt kom det godt med påfyll spesielt på Østlandet, Sørlandet og noe i Finmark.

- Asker har fått mest, med rundt 11 centimeter med snø i natt. I Oslo har det kommet rundt 5 centimeter, sier Gislefoss, som lover mer snø de neste dagene.

-  De som skal på fjellet får godt med påfyll av pudder. Det vil nok bli gode forhold i alpinbakkene og i skiløypene. På Sørlandet venter vi en større menge snø i ettermiddag, mens på Østlandet kommer det noe mer snø i kveld, sier Gislefoss.

Vanskelige kjøreforhold
På Sørlandet førte kraftig snøvær til snøkaos i går kveld, ifølge fvn.no Enda verre kan det bli i dag, når det i tillegg til snø, vil bli sterk vind.

-  Det blåser en god del, spesielt på kysten fra Telemark til Lindesnes. Vinden kan komme opp i stiv og sterk kuling i kveld. Sammen med mye nedbør kan dette gi vanskelige kjøreforhold, sier Gislefoss.

Også på Østlandet er føret glatt, uten at dette har fått de store utslagene i trafikken.

- Det går litt sakte her og der, men status i morges er at trafikken går ganske greit, sier Trude Lindstad på vegmeldingssentralen til Statens Vegvesen, som forventer vinterferieutfart i dag.

- Hovedtyngden kommer nok i dag, men også i morgen blir det trolig mye trafikk. Vi henstiller folk om å ta det med ro og ikke stresse. Husk å holde avstand. Det kan være litt smålumskt og glatt mange steder, påpeker hun.

Mye fint vær
Også lørdag kan det komme litt snø på Østlandet og Sørlandet. Resten av landet kan vente seg mer fint vær, selv om det er kaldt.  

- Fra nordlige deler av Østlandet til og med Nordland er det ganske bra vær. Dessverre er det en god del vind noen steder, så det legger jo en demper på vinteferieværet. Hvis jeg skal plukke ut stedet som kanskje får det beste vinterferieværet så vil jeg kanskje si Dovrefjell. Der slipper man unna snøen på Østlandet, men det er ganske pent vær, uten at jeg vil love strålende vær, sier Gisslefoss.

Sjekk været der du bor: Oslo, Bergen, Trondheim , Stavanger, Tromsø, Arendal, Bodø, Ørsta, Stavern, Kongsvinger, Tønsberg, Harstad, Risør, Skien, Kvitfjell Alpinanlegg, Hemsedal Skisenter, Norefjell, Trysilfjellet, Maridalen og Tryvann

MYE SNØ:  Mange vil nok ta turen til Hallingdalen i Vinterferien. Vegmeldingssentralen venter mye trafikk både i dag og i morgen. Foto: Øisten N. Monsen
MYE SNØ: Mange vil nok ta turen til Hallingdalen i Vinterferien. Vegmeldingssentralen venter mye trafikk både i dag og i morgen. Foto: Øisten N. Monsen Vis mer