I dag setter de København i brann

Antikapitalister og bråkmakere planlegger gateslag under klimatoppmøtet i dag, men 6500 politifolk er klare til å pågripe hundrevis.

VENTER BRÅK: I går gikk det relativt rolig for seg i København. Likevel ble rundt 70 personer pågrepet. I ddag er det ventet langt vanskeligere forholt for politiet, som her sluser demonstrantene inn på Dronning Loises bro. Foto: Torbjørn Grønning
VENTER BRÅK: I går gikk det relativt rolig for seg i København. Likevel ble rundt 70 personer pågrepet. I ddag er det ventet langt vanskeligere forholt for politiet, som her sluser demonstrantene inn på Dronning Loises bro. Foto: Torbjørn GrønningVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN (Dagbladet): I går ble om lag 70 «miljøaktivister», blant dem tre nordmenn, pågrepet under en demonstrasjon i København, men det var bare et forvarsel på hva politiet har i vente i dag.

Rundt 50 000 er ventet i gatene, hvorav et betydelig antall vil slåss med politiet.

- Vi vil selvfølgelig være massivt til stede, men hva strategien er kan jeg ikke si noe om. Vi ser dagens aksjon som enn opptakt til den store «Never Trust a COP»-demonstrasjonen i morgen, uttalte en talsmann for politiet til Ekstra Bladet i går.

Sabotasjeaksjoner, brennende biler, gateslag og storming av kongressenteret der Obama, Stoltenberg og andre statsledere skal samles, er målet til noen av gruppene som nå er på plass for å aksjonere mot klimatoppmøtet.

De har dratt til København for å «drepe systemet» og erklærer «krig mot kapitalisme».

Mange tilreisendeDet er ventet at flere tusen tilreisende, blant dem også nordmenn, vil delta i aksjonene, som starter for alvor i dag.

I mange måneder har aktivister blitt oppildnet i planleggingsmøter og via ulike websider der politihatet står sterkt, og på løpesedler erklærer de 15 bedrifter som legitime mål, blant dem McDonalds, Deloitte og Shell.

Transportselskapet Maersk, som også er på lista, har bedt sine ansatte om å holde seg hjemme, ifølge Expressen.

I en YouTube-video runger lydsporet «Burn This City» over bilder av politifolk og tidligere opptøyer, med oppfordringen «Velkommen til København 12. desember». Mange av demonstrantene er de samme som deltok i gateslagene under G8-møtet i Tyskland i 2007 og i de voldelige Ungdomshusetopptøyene i København.

LØPER: I dag er det ventet 50 000 folk i gatene. 6500 politifolk er klare til å ta imot dem. Foto: Torbjørn Grønning
LØPER: I dag er det ventet 50 000 folk i gatene. 6500 politifolk er klare til å ta imot dem. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Politiet utøver streng grensekontroll, men aksjonistene har egne blogger der det kartlegges hvilke grenseoverganger som ennå er trygge.

- Det er faktisk bare et fåtall av de pågrepne som er dansker. Mesteparten er fra utlandet, sa Flemming Steen Munck ved københavnpolitiet til Ekstra Bladet etter arrestasjonene i går. Han talte opp briter, italienere, amerikanere, tyskere, østerrikere og ti andre nasjonaliteter blant demonstrantene som ble buret inne.

RekognoseringNoen av aksjonene er planlagt i detalj. Blant annet har aktivister gjort rekognosering med videokamera i havna i København, for å kunne gjøre mest mulig skade når de skal storme området i morgen. I dag er det planlagt mer generelt hærverk.

I stedet for å følge en stor, lovlig demonstrasjon i ei løype lagt av politiet der det skal tennes stearinlys og holdes appeller, vil de voldelige grupperingene angivelig raskt bryte ut og lage bråk i sentrum av byen. Der venter flere tusen politifolk i opprørsutrustning og nyinnkjøpt vannkanon, som har lånt opprørsbiler fra Tyskland, Sverige og Norge.

Midlertidige fengsler med kapasitet til flere hundre demonstranter er bygd for anledningen og bøtesatsene er tidoblet. Politiet har også hatt razziaer mot flere av aksjonistenes tilholdssteder og gjort «forebyggende pågripelser» og beslag, uten synlig effekt.

PÅGREPET: Ifølge dansk politi er de fleste av de pågrepne tilreisende fra andre land. Foto: Torbjørn Grønning
PÅGREPET: Ifølge dansk politi er de fleste av de pågrepne tilreisende fra andre land. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer