I dag skal damene fri

Hvis en dame i dag får avslag på et frieri skal hun få en silkekjole eller 12 par strømper i «kompensasjon». Uansett kan hun regne med å bli gravid ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuddårsdagen er pikenes fridag. Det innebærer at i dag kan damer fri til kjæresten sin. Skikken kommer trolig fra Skottland. Her erklærte dronning Margaret i 1288 at «enhver kvinne av lav og høy byrd» skulle få beile på skuddårsdagen. Hvis en mann avviste frieriet skulle han betale «en Dundis» - med andre ord: En betydelig bot.

En silkekjole i bot

En mann kunne avslå frieriet hvis han kunne dokumentere at han allerede var forlovet med en annen.

I Norden har kvinnenes frieri på skuddårsdagen mest vært spøk og moro, selv om dette har forekommet. I Danmark er den tradisjonelle kompensasjonsgaven for å avslå et slikt tilbud 12 par strømper eller hansker. En silkekjole kan også betales i «bot».

Uhell i uløkka

Skuddårsdagen har ikke noen egen plass i folkeminneopptegnelser. Den danske ordsprogforfatteren Peder Syv skrev på 1600-tallet at «man skal passe seg» og at kornet neppe ville vokse i slikt et år.

Folkeminnesamleren Jens Kamp skriver det kløktige resonnementet at 'Skudår er et uheldigt år, da er det ikke godt at begynde noget nyt.' Christen Sørensen Thestrup, skriver om skudåret 1720 at dette året er det lettere å havne i uheldige omstendigheter utenfor ekteskap enn ellers. Om dette har sammenheng med hyppig frieri nevner han ikke. I begynnelsen av 1900-årene skrives det at kvinner har særdeles lett for å bli gravide i et skuddår, skriver foreningen Danmarks Folkeminder.

FRIERKORT: Hvis frieren ikke får ja, kan hun vente seg en silkekjole i kompensasjon.