I dag skal de andre barna snakke om døden

- En forferdelig grusom dag, sier barnehagestyreren. Søster til den døde jenta (2) går i samme barnehage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen skal et 20-talls barn i Rønningjordet barnehage i Oslo få vite hvorfor stolen til den to år gamle jenta står tom. Og de skal snakke om døden.

- Det har vært en forferdelig grusom dag her. Fredag var hun frisk og glad. Vi er alle imponert over at mor til den to år gamle jenta greide å ringe oss i morges og fortelle om det tragiske som hadde skjedd, sier styrer Gerd Storebråten ved Rønningjordet barnehage i Østensjø bydel til Dagbladet.no.

Ble syk i går

Den to år gamle jenta døde av smittsom hjernehinnebetennelse i dag morges.

- Jenta døde i dag av meningogkokk sepsis, det som på folkemunne kalles smittsom hjernehinnebetennelse, sier Kjell Erik L\'Abbée Lund, smittevernoverlege i bydel Østensjø i Oslo.

Smittevernoverlegen informerte i kveld alle foreldrene i barnehagen om dødsfallet. Tilstede på møtet var også bydelsoverlege Kari Bjørneboe.

To-åringen ble syk i går, og døde i dag tidlig.

Den fem år gamle storesøsteren til jenta  går i samme barnehage.

Rammet igjen

De ansatte i barnehagen har vært gjennom en slik tragisk og vanskelig situasjon før. Den fire år gamle gutten som døde av e.coli i spekemat i fjor, gikk også i barnehagen.

- Hvordan forteller dere barn mellom ett og fem år at en av vennene deres er død?

- De fleste barn vet og skjønner mer av døden enn mange voksne er klar over. Vi må være veldig håndfaste og konkrete i slike situasjoner, for eksempel fortelle at det er det samme som skjedde med besteforeldre eller oldeforeldre. Mange har fått med seg det hjemmefra, sier Gerd Storebråten.

Levende lys

I alt 30 barn går i avdelingen til den døde jenta og storesøsteren.  I disse avdelingene blir barna møtt med levende lys og bildet av vennen som er borte.

- Så forteller vi voksne om noe som jenta likte godt å gjøre. Og så skal barna selv få lov til å si noe om hva de husker hun likte å gjøre. Vi tar den tiden som trengs, sier barnehagestyreren til Dagbladet.no.

Hun kom hjem først seint i kveld etter en av sine tyngste arbeidsdager.  Tidlig på dagen ringte de ansatte rundt til alle foreldrene med barn i de to avdelingene.

Foreldrene skal fortelle

I kveld var personalet samlet med alle foreldrene til et møte med smittevernoverlegen, bydelsoverlegen og den ansvarlige i bydelen for barnehagene.

- Jeg tror foreldrene ble beroliget av den informasjonen de fikk og at det ikke er forbundet med fare for de andre barna at alle kan møte som vanlig i morgen. Vi holdt også åpent i hele dag, men fortalte ikke noe til barna. Foreldrene skal få sjansen til å gjøre det først, og derfor ringte vi rundt, sier Gerd Storebråten.

Familien var på helgetur da jenta ble alvorlig syk. Hun døde på sykehuset i Lillehammer.

RØNNINGJORDET BARNEHAGE: Det var i denne barnehagen at jenta gikk.