Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen vs. Gjermund Cappelen:

I dag skal han forklare seg om sin kontakt med narkobaronen

- Jeg synes det som er kommet fram ikke er helt fair, men det får vi ta videre i prosessen, sa Jensen i går.

FORTSETTER SIN FORKLARIN I DAG: Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTSETTER SIN FORKLARIN I DAG: Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går startet Eirik Jensen sin frie forklaring fra vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett. Han virket entusiastisk og klar for å svare på anklagene som har kommet mot ham.

I dag fortsetter han sin forklaring. Det er ventet at han vil gå mer i detalj i sin kontakt med narkobaronen Gjermund Cappelen.

- Jeg har ingenting vondt å si om Cappelen i det hele tatt. Jeg synes det som er kommet fram ikke er helt fair, men det får vi ta videre i prosessen, sa Jensen tirsdag.

I retten i dag vil Eirik Jensen få fortsette sin frie forklaring på starten av dagen.

Deretter vil de andre aktørene i retten få stille ham spørsmål i følgende rekkefølge: Spesialenheten, statsadvokaten, forsvarer John Christian Elden og deretter Cappelen-forsvarer Benedict de Vibe.

Ble han varslet?

Før sin forklaring i går satt Eirik Jensen (59) og sukket lavt for seg selv da han hørte Spesialenheten for politisakers innledningsforedrag der de forklarte hvordan de vil få den tidligere politilederen dømt for den alvorlige narko- og korrupsjonstiltalen.

- Fikk Eirik Jensen varsel dersom en narkotransport ble stanset? Kjente han til personer og miljøer politiet jobbet med? Visste han om daglig disponering av mannskaper i politiet? spurte Spesialenhetens Guro Glærum Kleppe tidligere på dagen.

Dagbladets kommentator Martine Aurdal om Eirik Jensens forklaring i Oslo Tingrett. Video: Lars EIvind Bones / Dagbladet Vis mer

Det er på en slik måte de mener Jensen har hjulpet Gjermund Cappelen (50) med å smugle 13,9 tonn hasj inn til Norge mot at han har mottatt minst 2,1 millioner kroner.

- Drev hemmelig prosjekt

Jensen har varslet at han ikke vil spare noen i vitneboksen. Forklaringen det er satt av åtte dager til har han sett fram til lenge. Han brukte store deler av tida i tingretten i går til å gå gjennom sin 36 år lange politikarriere og det han selv beskriver som et liv ingen andre kan forstå. Spesielt livet han levde etter 1998.

- Jeg drev et hemmelig prosjekt. Fra 1998 til 2011 har jeg levd et liv som ingen på politihuset visste noe om. Jeg hadde tjenestebil, fluktplaner, hemmelige møteplasser, hemmelig telefon og reiste mye. Jeg fryktet også kontraspaning, sier Jensen.

- Jeg har gjort utrolig mye på oppdrag fra ledelsen i politiet som jeg må holde hemmelig.

Han innrømmet også at han var «dønn ærlig» og at det kunne før til konflikter med sjefer.

- Høres ut som en dårlig roman

Jensens «hemmelige» liv med trusler førte til at han laget et eget sikkerhetsopplegg.

- Det å ikke være forutsigbar er blitt en del av livet mitt, og det er en utfordring å dokumentere hvorfor. Det høres ut som en dårlig roman, men det er sant. Jeg har hatt våpen, ammunisjon, penger og fluktplaner, forklarte Jensen.

Spesialenheten ønsker overfor Dagbladet ikke å uttale seg om «det hemmelige prosjektet» men sier det Jensen i går fortalte ikke er nytt for dem.

- Jeg har ikke lov til å si noe om det, sier hans forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Store kontantinnskudd

Pengene ble et sentralt punkt i Jensens forklaring. Over en tiårsperiode skal han ifølge Spesialenheten ha satt inn om lag én millioner kroner på konto. Innskuddene skal som regel ha vært mellom 4000 og 4500 kroner, og skal ha blitt gjort via bank og post i butikk. Spesialenheten mener de store kontantbeholdningene tyder på at Jensen fikk penger av Cappelen.

- Jeg har gjort mye rart i min karriere. Jeg har aldri vært materialistisk. Jeg har vært en liten kremmer. Vært god til å spare kontanter, og deretter satt inn penger fra salg av motorsykler, motordeler og biler samt at han har fått forskudd på arv. Det ender opp i kontantbeholdning, sa Jensen.

- Det at jeg setter inn 2500 på Rema på Eidsvoll og kjører til Joker på Fenstad og setter inn det samme er helt naturlig for meg. Det er bare sånn jeg er skrudd. Jeg kan ikke forklare det engang, forklarte Jensen om kontantinnskuddene.

Blomsterspråk

Jensen snakket også for første gang om SMS-kontakten mellom ham og medtiltalte Cappelen.

- Jeg har en terminologi som politiet kaller blomsterspråk. Dette er ikke noe nytt. Det er et kjent kodespråk brukt av politiet, sa Jensen, og viste fram en melding fra hans offisielle telefon hvor det står «vær».

- «Vær» er et ord vi ofte bruker om hvordan situasjonen er, og hvordan det står til, sa Jensen, som så viste en melding hvor det framgår: «Regna i går».

Etter et par SMS-er skriver Cappelen: «Ok, men sola kommer igjen til helga».

- At sola kommer hjem til helga, er alltid noe positivt i vår kommunikasjon. At en person vi etterforsker eller har mistanker om kommer til helga. Cappelen svarer så han vil komme med mer info om mottaker.

- Det er helt åpenbart at dette er kodet informasjon mellom meg og ham, sier Jensen i sin forklaring.

Endret forklaring om bad

Jensen erkjente at han har gitt Spesialenheten feil informasjon om en kvittering knyttet til oppussing av bad på et småbruk i Romerike.

- Jeg sa jeg hadde mottatt kvitteringer fra en håndverker. Det viste seg å være feil. Kvittering fikk jeg av Gjermund Cappelen.

Jensen skyldte på at han glapp på en del ting han burde ha husket. Han forklarte seg også om en telefon han kommuniserte med Cappelen med, som ble destruert.

- Det kan virke som jeg har gjort forsøk på å fjerne bevis. Det har jeg ikke gjort. Det er rutine for alle informantbehandlere å destruere telefoner, sier han.

- Grei forklaring

Benedict de Vibe, en av Cappelens to forsvarere, sier klienten lyttet til Jensens forklaring og at han til nå synes det har vært helt grei.

- Hva tenker du om det han forklaringen hans om omstendighetene rundt badet og kontantinnskuddene?

- Det var nok et forsøk på å ta brodden fra det som kommer seinere. Hvis det hadde vært meg, hadde jeg nok droppet de siste punktene, og heller ventet. Det er ikke så veldig mange som over ti år har 1,4 millioner i kontanter sånn flytende fram og tilbake.

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen nektet å hilse da de møtte hverandre for første gang på tre år i Oslo tinghus. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling