I dag skal han vitne i Nokas-saken

I ly av å være såkalt seriøs finansmann forsøkte Christer Tromsdal (36) å spille en rolle blant kriminelle, halvkriminelle og suspekte forretningsmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsdal er stevnet av advokat Trygve Staff som forsvarer en av de Nokas-tiltalte - Ridvan Halimi.

I retten har Halimi tidligere forklarte at han hadde fått hemmelige politidokumenter av Tromsdal.

Disse dokumentene ble beslaglagt av politiet under en razzia hjemme hos Halimi. Politiet har fram til nå vært sikre på at det var elskerinnen til Halimi - en kvinnelig politietterforsker - som hadde gitt Halimi politidokumentene.

- Unik tilgang

Da Tromsdal etter forklaringen til Halimi ble konfrontert av NRK med opplysningene om at det var han som hadde skaffet dokumentene, svarte finansakrobaten slik:

- Det er det største sprøytet jeg har hørt. Jeg kaller det en Donald Duck-historie.

Dagbladet snakket med Tromsdal i går.

- Dette er ikke i nærheten av å ha grobunn i virkeligheten. Jeg har ikke spredd politidokumenter. Jeg orker ikke å forholde meg til påstander som anonyme kilder slenger ut, sier Tromsdal.

I VITNEBOKSEN:  I dag må Tromsdal vente å få kjørt seg når han skal vitne i Stavanger tingrett. Etter det Dagbladet erfarer, er det ikke usannsynlig at flere av advokatene vil høre om hans kjennskap til avlytting av advokater og Nokas-dokumenter som er på avveie. Foto: Kristin Svorte
I VITNEBOKSEN: I dag må Tromsdal vente å få kjørt seg når han skal vitne i Stavanger tingrett. Etter det Dagbladet erfarer, er det ikke usannsynlig at flere av advokatene vil høre om hans kjennskap til avlytting av advokater og Nokas-dokumenter som er på avveie. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Dokumentene stammer fra Oslo politidistrikt. Etter det Dagbladet kjenner til, fant Økokrim andre hemmelige politidokumenter hjemme hos Tromsdal under en ransakelse hos ham. Dette er dokumenter i en alvorlige straffesak som aldri skulle ha vært i hendene på folk utenfor politiet.

Kilder i politiet i Oslo og hos Økokrim bekrefter overfor Dagbladet at de har sterke indikasjoner på hvem i politiet som skal ha gitt Tromsdal tilgang på de hemmelige politidokumentene, mot at han angivelig tystet på andre personer.

Også kilder i det kriminelle miljøet i Oslo bekrefter at Tromsdal skal ha hatt en unik tilgang på politidokumenter.Christer Tromsdal avviser at det ble funnet hemmelige politidokumenter hjemme hos ham.

- Det er snakk om politidokumenter i min egen straffesak. Dokumenter jeg har hatt kopi av. Det er Økokrim-ansatte som har gitt meg tilgang på mine egne Økokrim-papirer, sier Tromsdal.

Albanerligaen

Dagbladet kjenner også til at en journalist i VG - ifølge en rapport den kjente privatetterforskeren Leif A. Lier laget på oppdrag av forsvarerne til Tromsdal - skal ha fått politidokumenter av Tromsdal.

- Også dette er papirer i min egen straffesak. Det lå noen løse papirer hjemme hos meg da Økokrim ransaket leiligheten min. Det er disse papirene det er snakk om. Det er ikke bare en journalist i VG som har fått kopier i min straffesak. Det er knapt et mediehus som ikke har fått dokumentasjon fra meg i forbindelse med omtale av ABI-saken, sier Tromsdal.

Blant dokumentene som Dagbladet har fått tilgang - de samme som ble funnet hjemme hos Ridvan Halimi - er blant annet et lengre avhør av Nazer Dzeljilji. En 45 år gammel albaner, bosatt i Sverige. Han er tidligere utpekt som leder av den såkalte Albaner-ligaen. En kriminell organisasjon svensk politi har karakterisert som livsfarlig.

Dagbladet har ikke fått dokumentene fra Christer Tromsdal. Men får likevel bekreftet at Tromsdal er hjemmelsmannen og identisk med vedkommende som spredde de hemmelige politidokumentene. Tromsdal avviser at han har hatt papirer der lederen for albanerligaen er nevnt.

- Jeg kjenner ikke til noen papirer tilknyttet denne personen.

- Har du hatt tilgang på strafferegister til navngitte personer?

- Jeg har på lik linje med andre mulighet for å finne ut om en person er straffedømt. Det er allment kjent blant journalister og privatetterforskere at dette er mulig å finne ut av, svarer Tromsdal.

I det kriminelle miljøet i Oslo er Tromsdal i dag en «brent mann».

Etter at NRK Brennpunkt dokumenterte at Tromsdal hadde ridd flere hester og var politityster, er det flere kriminelle som ikke ønsker det beste for 36-åringen.

Røkke-saken

NRK Brennpunkt avdekket at Tromsdal var informant for politiet i en storstilt, men mislykket, politijakt på Nokas-pengene.

I finansmiljøet er Tromsdals rykte etter Aker Brygge Invest-skandalen heller ikke det beste. Tromsdal var også sentral i Røkke-saken - Kjell Inge Røkke og båtsertifikatet. Han var opprinnelig satt opp som vitne for politiet, men slapp likevel å vitne.

I dag må Tromsdal vente å få kjørt seg når han skal vitne. Etter det Dagbladet erfarer, er det sannsynlig at flere advokater er interessert i å få vite om Tromsdals kjennskap til avlytting av advokater og Nokas-dokumenter på avveie.

- FIKK DOKUMENTER: Ridvan Halimi (t.v.) har forklarte at han fikk politidokumenter av Christer Tromsdal. Advokat Trygve Staff (t.h.).