TIL PERS: I dag skal fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud forklare seg om beredskapssvikten. Foto: Silje Vagnild
TIL PERS: I dag skal fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud forklare seg om beredskapssvikten. Foto: Silje VagnildVis mer

I dag skal hun grilles

Skal forklare seg om Grubbegata til Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fornynings- og administrasjonsministeren må blant annet forklare seg om hvorfor Grubbegata ikke var stengt 22. juli, slik at Anders Behring Breivik uhindret kunne parkere bombebilen like utenfor Høyblokka.

- Aasrud, er du nervøs i forkant av høringen? 

- Jeg skal møte i komiteen i og forklare og svare på de spørsmålene komiteen har, men det er klart at du må ta på alvor at du skal i kontrollkomiteen, og det gjør selvsagt jeg også.

Får skylda Dagens høring er den tredje i rekken av i alt fem høringsdager satt av til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomités  oppfølging av 22. juli-kommisjonens rapport og regjeringens redegjørelsen i kjølvannet av denne.

22. juli-kommisjonens rapport er knusende i sin omtale i Grubbegata, som aldri ble stengt for trafik selv om det allerede i 2004 forelå en konkret plan for hvordan dette skulle gjøres.

Kommisjonen peker på ansvarspulverisering, men er soleklar på at ansvaret lo hos Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD).
 
Aasrud har tidligere innrømmet at hun kunne ha sperret gata høsten 2010 med en midlertidig sperre.
 

Fra asken til ilden Torsdag gjestet statsråden LO Stats tradisjonelle kartellkonferanse på Gol. Der møtte hun flere tillitsvalgte til debatt for første gang etter storstreiken i staten i sommer.

Som Dagbladet skrev onsdag, mener Ap's partisekretær, Raymond Johansen, at de konfliktfylte lønnsoppgjørene er en del av årsaken til at Høyre og Frp nå har nesten like stor oppsluting i fagbevegelsen som Arbeiderpartiet.     

Tillitsvalgt etter tillitsvalgt gikk på talerstolen og ga staståden reine ord for penga: Mangellfull ledelse, og i overkant mye målstyring og markedstyring i staten var refrenget.

Såkalt «New Public Management», eller markedsstyring av offentlige tjenester, har vært ett hett tema på Gol de siste dagene. Flere i  fagbevegelsen mener at flere av Gjørv-kommisjonens mest urovekkende funn kan knyttes til denne styringsmodellen.

Aasrud forsvarte i stor grad markedsstyringen i staten overfor de tillitsvalgte på Gol, men bare til en hviss grad.  Hun er til dels enig i at New Public Management er et problem.:

- Jeg tror ikke det er enten New Public Management i sin mest autrerete form eller ingenting, det er noe imellom der. Og så er det klart at det er en del som er for langt over på New Public Management-sida. Men vi å si at vi skal kutte ut alt, er heller ikke løsningen, sier hun.
        
Også Aaarud ser kritikken fra de fagbevegelsen i sammenheng med 22. juli-høringen:

- Ja. Rapporten etterlyser mer lederskap, og de problematiserer at det er for mye mål, samtidig som det er for liten gjennomføringsevne. Så det er klart at rapporten er en påminnelse om at det er behov for et utviklingsarbeid på dette området, sier hun til Dagbladet.