Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- I dag skal jeg fortelle mye mer om brannen

Den danske skipsinspektøren som hevder han har løsningen på «Scandinavian Star»-katastrofen, møter Stortingets granskingskommisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den pensjonerte danske skipsinspektøren Flemming Thue Jensen skal mandag møte den stortingsoppnevnte granskingskommisjonen, som innen 2017 skal prøve å finne ut mer hva som skjedde da 159 mennesker mistet livet i «Scandinavian Star»-brannen for snart 26 år.

Flemming Thue Jensen var blant de første fagfolkene om bord etter katastrofebrannen. Han ble pensjonist for et halvt år siden, men har først denne helgen gått ut offentlig med den klare analysen han har gjort av hvem som sto bak dødsbrannen.

- Det var to av mannskapet som sto bak. Jeg vet hvem de er, og jeg vet hvem som er hovedmannen. Det er ikke min oppgave å gå ut med navnene, sa den tidligere skipsinspektøren til den danske avisa Politiken og norsk TV 2 lørdag.

På en en pressekonferanse i Oslo søndag sa han at han gjerne kunne forklare for den nylig opprettede stortingskommisjonen og i en eventuelt rettssak.

Den ene er død
Men han vil ikke la seg avhøre av norsk politi, som han ikke har tillit til etter det han har sett av forsøkene på å oppklare ansvaret i løpet av de mange årene som er godt.

Det er kjent at en av de mannskapsmedlemmene Thue Jensen peker ut nå er død.

-Jeg veldig glad for at jeg skal møte den norske kommisjonen mandag. Det er noen av medlemmene der som også holder politiet i ørene. Kommisjonen er et fullstendig lukket forum,  og jeg vil fortelle dem mye mer enn på pressekonferansen, sier han til Danmarks Radio søndag kveld.

- Ikke mentalt klar før nå
Den tidligere skipsinpesktøren har ikke sagt noe offentlig om hva han mener er motivet for at de to mannskapsmedlemmene skal ha satt på brannen.

Han har også hatt vage forklaringer på hvorfor han kommer med disse opplysningene først nå, 26 år etter - selv om han sier han ga svensk politi viktige opplysninger til ingen nytte like etter brannen.

Han sier nå til Danmarks Radio og andre danske medier at han «ikke har vært mentalt klar til det» før nå.

Kommisjonens medlemmer 1. Sorenskriver Frank K. Olsen (49), Tromsø, leder ,2. Advokat Elisabeth Roscher (53), Oslo, 3. Orlogskaptein Frode Singstad (56), Trondheim.4. Beredskapssjef Torstein Nielsen (53), Stavanger.5. Fagdirektør Hildegunn Bjerke (43), Ås.6. Tidligere stortingsrepresentant Sonja Irene Sjøli (66), Minnesund, 7. Professor Tine Jensen (58), Nittedal 8. Sjefingeniør Svein Erik Jacobsen (65), Høvik.

 159 OMKOM:  En brannbåt prøver å slokke brannenn i 1990. Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen, Scanpix.
159 OMKOM: En brannbåt prøver å slokke brannenn i 1990. Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen, Scanpix. Vis mer