Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag skal saudi-arabiske kvinner kjøre bil

Er lei av å være de eneste kvinnene i verden som ikke får lov til å sitte bak rattet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skal ogå den arabiske våren blåse over over konservative Saudi Arabia. I form av kvinnelige sjåfører bak rattet, iført slør, som ledd i den saudi-arabiske kvinnekampanjen «I Will Drive Myself Starting June 17».

Saudi Arabia er det eneste landet som forbyr kvinner å kjøre bil. Nå har landets kvinner fått nok.

Ifølge Facebook-sida til kampanjen, skal nå en kvinne være observert kjørende øst i hovedstaden Riyadh, skriver Yousef M. Almotairi.

Tjuvstart endte i fengsel

Den 32-årige saudi-arabiske it-konsulenten Manal al-Sharif var en kvinnene bak dagens kampanje. Hun tjuvstartet med å kjøre bil i slutten av mai i år. Den single it-konsulenten skulle hjem sammen med sin femårige sønn, og klarte ikke få tak i drosje.

- Jeg er en voksen kvinne. Og jeg gråt som et barn i gatene fordi jeg ikke klarte å få noen til å kjøre meg hjem, sa hun til CNN.

Mens kvinner flest inntil i dag har innfunnet seg med kjøreforbudet i Saudi Arabia, nektet al-Sharif å gjøre akkurat dette. It-konsulenten fikk med seg broren, og koblet opp et videokamera i bilen. Så satte hun seg bak rattet og kjørte i vei. Underveis forklarte al-Sharif hvorfor hun mener kvinner må få kjøre bil. Videoklippet ble lagt ut på YouTube. Manal al-Sharif endte i fengsel.

Arrestasjon ga frykt

Saudi Arabia er det eneste landet i verden hvor kvinner ikke har lov til å kjøre bil. Selv om kong Abdullah i et intervju sa at han tror det saudiske samfunnet snart er klare for kvinner bak rattet, er det få som tror kjøreforbudet blir opphevet i overskuelig framtid.

- Jeg mente en gang at denne evinnelige debatten om at kvinner må få kjøre bil var triviell. Men arrestasjonen av Manal al-Sharif har endret alt det. Kjøreforbudet er midtpunktet i vår kamp om å få de rettighetene som alt for lenge har blitt nektet oss, skriver den saudi-arabiske kvinnen og kommentatoren Sabria Jawhar i Saudi Gazette.

Manal al-Sharif ble fengslet for sin kjøring i mai måned. Da hun ble løslatt en uke seinere, kom hun med en erklæring om at hun ikke vil fortsette å presse for reformer. Mange mener Al-Sharaf er blitt presset til å skrive en slik erklæring, og at hun fremdeles ønsker reform, men en rekke kvinner trakk seg da fra morgendagens «I Will Drive Myself Starting June 17».

Prinsesse og aktivist

Men så dukket Reem al-Faisal opp med sin kommentar i Arab News mandag denne uka. Al-Faisal er en av Saudi Arabias prinsesser, aktivist og fotograf i den saudi-arabiske byen Jeddah, i tillegg til å være barnebarnet til den avdøde kong Faisal av Saudi Arabia og niesen til utenriksminister Saud al-Faisal.

«Ok, vi gir opp og lar mennene kjøre biler, samt at de lar oss få lov til noe våre bestemødre aldri fikk - kameler. I motsetning til biler, forurenser ikke kameler», skriver hun sarkastisk og fortsetter:

«Vi vil bli behandlet som voksne når det gjelder loven og ikke leve som evigvarende mindreårige, som må vente på å få våre mannlige vergers oppmerksomhet».

Kan kjøre fly

Inntil 1990 var det kvinnelige kjøreforbudet uoffisielt. Men så organiserte 47 kvinner seg og satte seg bak rattet for å protestere mot at det kun er i Saudi Arabia at kvinner ikke får kjøre bil. Demonstrasjonen førte til at kjøreforbudet kom inn i lovverket. Saudi-prinsen Alwaleed bin Talal bin Abdulaziz har irritert seg over akkurat dette, og den styrtrike prinsen har derfor hyrt inn kvinner som skal kjøre hans private fly.

- Kvinner kan fly over, men ikke på gatene.. Vi ber ikke om diplomatiske forbindelser med Israel. Vi ber bare om at kvinner får kjøre bil. Til og med i Nord-Korea kan kvinner kjøre bil. Det er en spøk, sier prinsen til The New York Times-journalist Maureen Dowd.

I dag skal altså saudi arabiske kvinneaktivister kjøre bil over hele Saudi Arabia. Hvor mange som gjør det, og hvilken straff de får, gjenstår å se. Forhåpentlig setter flere seg bak rattet enn antall demonstranter på den varslede «vredens dag» i kongeriket i mars. Den gangen dukket ingen opp, unntatt politiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media