OPERERES I DAG: iFinnmark skriver at Thor-Egil Solvang endelig skal få operert vekk jernstanga i ryggen. Foto: Privat
OPERERES I DAG: iFinnmark skriver at Thor-Egil Solvang endelig skal få operert vekk jernstanga i ryggen. Foto: PrivatVis mer

I dag skal Thor-Egil (21) endelig operere vekk jernstanga, som kunne knekke når som helst

Thor-Egil Solvang er innlagt ved Rikshospitalet i Oslo for ryggoperasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I februar skrev blant andre Dagbladet om Thor-Egil Solvang (22) fra Hammerfest, som har diagnosen infantil idiopatisk skoliose. Sykdommen gjør at ryggvirvelen vrir seg og gjør ryggen s-formet.

- Kommer til å dø

Etter flere år i fosterhjem og ungdomshjem, sto han på bar bakke da han fylte 18 år, uten penger og sted å bo. Ingen fra kommunen tok kontakt med ham, og ryggen ble skjevere og skjevere. I 2006 fikk han operert inn en jernstang i ryggen, for å rette den opp.

- Jeg har vært nysgjerrig på hvordan ryggen min fungerer, og spurte legene på Rikshospitalet, da jeg var der inne. De sa at jernstanga vil knekke om mellom fem og ni år. Da kommer jeg til å dø, sa Solvang til Dagbladet tidligere i år.

Solvang fikk tilbud om å rette ut stanga, men valgte å ikke gjøre det på grunn av risikofarene.

Den dårlige økonomien gjorde vondt verre for 22-åringen, og i februar fortalte han om hvordan ha ikke hadde råd til riktig mat, treningssenter, transport til fysioterapeuten eller til nødvendige medisiner.

iFinnmark: «Opereres i dag»

Solvangs historie skapte enormt engasjement, og gutten fikk mange støtteerklæringer. På tre dager ble det samlet inn 180 000 kroner fra hele Norge til den unge mannen, gjennom en støttegruppe på Facebook.

Tirsdag skrev iFinnmark at Thor-Egil er innlagt ved Rikshospitalet i Oslo, hvor han gjøres klar til dagens operasjon som skal fjerne og erstatte jernstanga i ryggen.

Avisa skriver at spesialister skal feste to nye stag til hver side av hofta.

Fra disse stagene skal det gå små stag inn mot ryggraden, som skrus i ryggvirvlene. Ryggen skal avstives og være helt rett.

Den omfattende operasjonen er ventet å ta hele dagen, og det er ventet at Solvang må bruke minst to år på sykehusopphold og opptrening, ifølge avisa.

– Hvordan jeg har det? Helt ok. Jeg tenker ikke stort om morgendagen. Det går som det går, sa han til iFinnmark i går.

Kommunen fikk kritikk

Da Thor-Egils historie ble kjent tidligere i år, mente mange at kommunen ikke gjorde nok for Thor-Egil.

- Jeg får ikke noe oppfølging av kommunen. Jeg kunne tenkt meg hjelp med tilrettelegging for helsa mi, med tilrettelagt bolig og for eksempel snømåking, sa han til Dagbladet da.

I et av avslagene fra NAV, hvor Thor-Egil høsten 2014 søkte om uføretrygd for unge, het det ifølge Finnmark Dagblad: «Din arbeidsevne er ikke nedsatt på grunn av en alvorlig og varig sykdom, skade eller lyte. Du fyller derfor ikke vilkårene for minste årlige ytelse etter folketrygdloven.»

- Det er deres mening. NAV kan umulig ha lest legepapirene mine, de har ikke gjort jobben sin. Jeg vet at helsa mi ikke er på topp. Man blir jo lei til slutt, var kommentaren til 22-åringen.

Overfor Finnmark Dagblad, innrømmet NAV-leder i Hammerfest, Vigdis Svendsen, at Thor-Egil Solvang ikke har fått den hjelpen han har hatt krav på, og at det har vært behov for bedre kommunikasjon i Solvangs sak.

Svendsen opplyste også om at Solvang har fått oppfølging fra NAV, og at NAV har hentet all informasjon de har funnet nødvendig så langt.