TRIST DAG: - Det er en trist dag, men det er viktig å være sammen. Dette var en spontan samling for oss. Vi snakker sammen og er med hverandre. I dag skal vi også drikker øl. Vi vil ikke at livet skal forandres på grunn av terror, sier Alban De Fraipont, Martin Duruisseau og Ann Sophie Ansay. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet
TRIST DAG: - Det er en trist dag, men det er viktig å være sammen. Dette var en spontan samling for oss. Vi snakker sammen og er med hverandre. I dag skal vi også drikker øl. Vi vil ikke at livet skal forandres på grunn av terror, sier Alban De Fraipont, Martin Duruisseau og Ann Sophie Ansay. Foto: Jaques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- I dag skal vi også drikke øl. Vi vil ikke at livet skal forandres på grunn av terror

Belgierne markerer dagens terrorangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet):Minst 30 personer ble drept i angrepene mot flyplassen Zaventem og T-banestasjonen Maelbeek.

Det er stille i Brussels gater når klokka nærmer seg 22.00. I kveld er det ingen dunking fra barene. De vanligvis så livlige restaurantene er tomme.

Samtidig har befolkningen i Europas hovedstad bestemt seg. De vil vise at de ikke er redde.

- Ikke som Paris - Vi er her for å være sammen. Vi gjør det mot terror og hat. Vi er ikke redde for å gå ut, sier Riet Dhont og Lou Callewaurt til Dagbladet.

De bor bare hundre meter fra Place de la Bourse - børsplassen der hundrevis har samlet seg i kveld. Nasjonalsangen bryter sporadisk ut blant lys- og blomsterhavet.

NABOER: Riet Dhont og Lou Callewaurt bor bare hundre meter fra Place de la Bourse - børsplassen der hundrevis har samlet seg i kveld. Nasjonalsangen bryter sporadisk ut blant lys- og blomsterhavet. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet
NABOER: Riet Dhont og Lou Callewaurt bor bare hundre meter fra Place de la Bourse - børsplassen der hundrevis har samlet seg i kveld. Nasjonalsangen bryter sporadisk ut blant lys- og blomsterhavet. Foto: Jaques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det er bedre nå enn etter angrepene i Paris 13. november. Da var det ingen i gatene. På radioen sa de at folk måtte holde seg hjemme, og det ble de. Nå har folk vært her hele dagen, sier de to.

Selv ble ingen de kjente skadd i dagens angrep, men for paret ble det en skremmende opplevelse.

- Barnebarnet vårt tok også den T-banen. Tenk på alle barna som reiste på skolen, sier de.

Spontan På asfalten er det skrevet beskjeder i kritt. «Je suis Bruxelles», «ik ben Brussel». Det er TV-team fra hele verden på plassen. Folk gråter, synger, trøster hverandre - men det er også en form for normalitet. Belgierne har fortsatt med seg ølbokser på markeringen. De sitter i ring rundt stearinlysformasjonen som danner et fredstegn og spiser hamburgere.

- Det er en trist dag, men det er viktig å være sammen. Dette var en spontan samling for oss. Vi snakker sammen og er med hverandre. I dag skal vi også drikker øl. Vi vil ikke at livet skal forandres på grunn av terror, sier Alban De Fraipont, Martin Duruisseau og Ann Sophie Ansay.

BLOMSTERHAV: Hundrevis samlet seg på børsplassen i Brussel i kveld. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BLOMSTERHAV: Hundrevis samlet seg på børsplassen i Brussel i kveld. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Martin Duruisseau har venner i Norge. Stemningen i Brussel i kveld minner ham om TV-bildene han så fra Oslo etter terrorangrepene 22. juli 2011. De pleier å møte hverandre her etter fotballkamp. Det er ingen politisk markering, sier de, men bare en tanke om å være sammen.

- Vi vil ikke ha det som i Frankrike, med konstant unntakstilstand. Vi vil selvsagt ha sikkerhet, men den kommer med en pris, sier De Fraipont til Dagbladet.

Kunne vært oss Chrystell Laperriere Rondeau og Didier Desnos besøker Brussel fra Canada. De har bare vært her i noen dager, men sørger med belgierne i kveld. De bærer på plakater for å hedre ofrene.

- Det er viktig å være her etter denne tragedien. Det kunne vært oss. Det har vært en rar dag i Brussel, konstaterer de.

Les alt om terroren i Brussel her!