Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag skulle Pegida marsjere i Østerrike. Motdemonstrantene var 13 ganger så mange

Ble blokkert.

ØSTERRIKE-MARSJ: Pegida fikk ikke gjennomført marsjen sin i Linz i Østerrike i dag, på grunn av den store mengden motdemonstranter. Foto:   AFP PHOTO / SAMUEL KUBANI
ØSTERRIKE-MARSJ: Pegida fikk ikke gjennomført marsjen sin i Linz i Østerrike i dag, på grunn av den store mengden motdemonstranter. Foto: AFP PHOTO / SAMUEL KUBANI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Om lag 150 personer møtte opp da den islamkritiske Pegida-bevegelsen forsøkte å marsjere i Linz i Østerrike. Motdemonstrasjonen trakk derimot 2 000 demonstranter.

Pegida-bevegelsen hadde planlagt å gå gjennom gatene i sentrum av Linz søndag kveld. Men de klarte ikke å gjennomføre hele marsjen ettersom de ble blokkert av motdemonstranter, som var over 13 ganger så mange.

Forsøker å utvide Et stort politioppbud var på plass for å hindre sammenstøt, men det skjedde ikke noe verre enn at noen av demonstrantene kastet snøballer på hverandre, og politiet opplyser at ingen ble pågrepet.

Den første Pegida-marsjen i Østerrike, ble avholdt i Wien forrige uke. Heller ikke det var oppslutningen på noe særlig mer enn et par hundre, og ifølge BBC møtte det opp hele 5000 motdemonstranter i Wien.

Selv om forsøket på å etablere den islamkritiske bevegelsen i Østerrike ikke har vært like vellykket som i Tyskland, har for eksempel ytre høyre-partiet Frihetspartiet, skriver BBC.

Mistet oppslutning i Norge Bevegelsen, som ble opprettet i den tyske byen Dresden i fjor høst, har også begynt å gå i oppløsning i Tyskland på grunn av lederstrid.

Det kom like i etterkant av at Pegida-leder Lutz Bachmann posert på et bilde med Adolf Hitler-bart og er satt under etterforskning for å ha kommet med hatefulle ytringer på internett, gjorde ikke saken bedre.

Det har også blitt avholdt flere Pegida-marsjer i Norge. Marsjene som har gått i Oslo, har hatt mindre oppslutninga med tida, etter den første marsjen i januar. Marsjene har også blitt avholdt i andre norske byer, og det her også her møtt opp motdemonstranter.

Pegida opplever også at mange er enig i deres budskap. 88 prosent av Frp's velgere mener muslimsk innvandring og islamsk påvirkning er en trussel for det norske samfunnet, og sier seg dermed enige med den antiislamske bevegelsen Pegidas hovedbudskap.

Det kom fram i en undersøkelse gjort av Ipsos MMI på oppdrag fra Dagbladet, da følgende spørsmål ble stilt:

«Hvor enig eller uenig er du i at muslimsk innvandring og påvirkning fra islam utgjør en trussel for det norske samfunn?»

40 prosent svarer at de er helt enige eller delvis enige i utsagnet, mens 41 prosent er helt eller delvis uenige.