I dag slippes de fri

Israel løslater 398 palestinere. Samtidig skal selvmordsbombere ha planlagt angrep i Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidlig i dag satte 398 palestinske fanger seg inn i busser som fraktet dem bort fra militærfengselet Ketziot i Sør-Israel.

Bussene kjørte fangene til Vestbredden og Gaza-stripen, der de skal settes fri i løpet av formiddagen, melder Reuters.

Avtale

Løslatelsene er et ledd i den skjøre våpenhvileavtalen som ble inngått mellom palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ariel Sharon under et toppmøte i februar.

Etter avtalen skulle 900 palestinske fanger settes fri. 500 ble løslatt like etter møtet, mens Israel stoppet prosessen etter at en selvmordsbomber drepte fem israelere i Tel Aviv 25. februar. Israel sa de ikke ville sette fri flere fanger før palestinske selvstyremyndigheter gjorde mer for å hindre terrorangrep. I forrige uke bestemte de seg imidlertid for å gjenoppta løslatelsesprosessen, etter sterkt press fra USA.

Sharon sa i forkant av dagens løslatelser at de var ment å skulle styrke Abbas\' hjemlige posisjon i forhold til den militante gruppa Hamas, i forkant av Israels planlagte tilbaketrekking fra Gaza i august.

Løslatelsene kommer også like før det palesinske parlamentsvalget.

- Planla angrep

SATT FRI: 398 palestinske fanger ble kjørt ut fra fengselet i busser, og skal løslates på Vestbredden i dag. Foto: SCANPIX/AP
SATT FRI: 398 palestinske fanger ble kjørt ut fra fengselet i busser, og skal løslates på Vestbredden i dag. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Samtidig som bussene med fanger kjørte ut av fengselet, uttalte israelske sikkerhetsstyrker at de hadde pågrepet fem militante palestinere i forbindelse med et planlagt dobbelt selvmordsangrep mot Jerusalem.

Arrestasjonene utløser skarp israelsk kritikk av løslatelsene.

Ifølge avisa Haaretz er en fjerdedel av fangene medlemmer av Hamas, men myndighetene hevder at ingen har vært skadd eller drept israelere, eller vært involvert i terrorhandlinger.

- Absurd

Ordstyreren i nasjonalforsamlingen Knesset, Yuval Steinitz, kaller løslatelsen «absurd».

- Palestinerne planlegger selvmordsangrep og vi setter fri fanger, sier han til israelsk militærradio ifølge BBC.

Løslatelsene kritiseres også fra motsatt hold. Palestinske kilder mener for få fanger er satt fri, og at det skjer for seint. De kaller det hele et israelsk PR-stunt. Det antas at 7500 palestinere er fengslet i israelske fengsler.

Sharon og Abbas skal om tre uker møtes til det første toppmøtet siden våpenhvileavtalen ble undertegnet.LES MER HER:

• Reuters

• BBC

• CNN

• Haaretz

UT FRA SYKEHUS: Palestinernes president Mahmoud Abbas forlot sykehuset i Jordan i dag, etter at han i går gikk gjennom en mindre hjerteoperasjon. Abbas skal etter planen møte president George Bush neste uke.