- I dag smeller det i Irland

Politiet har beslaglagt 200 bombedeler og frykter fullstendig voldskaos under dagens marsjer med over 80 000 protestanter. - IRA vil angripe dem med bensin- og syrebomber, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets tradisjonelt mest voldsomme dag i Nord-Irland startet i natt med digre bål over hele landet. Flere brannfolk ble angrepet med stein da de rykket ut på de 315 brannmeldingene. I morgentimene utførte militæreksperter en kontrollert eksplosjon av en bombe gjemt i en varebil langs marsjruta i Belfast.

- Vi kjenner til at et stort antall ungdommer blir fraktet hit med busser av republikanske paramilitære. Et stort antall bensin- og syrebomber er under produksjon, sier politikommandant Alan McQuillan i Belfast.

Folkene hans beslagla i går kveld 200 bensinbombe-komponenter i en katolsk bydel, melder nyhetsbyrået AP.

Bakgrunnen for de voldsomme sammenstøtene som pleier å være 12. juli, er Oransjeordnens feiring av seieren over katolikkene i 1690. I fjor ble over 100 politifolk skadd bare i kampene i Ardoyne. Ifølge McQuillan planlegger IRA store gatekamper der også i år.

Flere hundre parader

De over 80 000 Oransje-medlemmene og deres støttespillere skal marsjere 18 steder i Nord-Irland i dag, og i kveld arrangerer de hundrevis av mindre parader. Det er på kvelden at politiet venter de største sammenstøtene mellom protestanter, katolikker og politi. Protestantene har fått lov å holde to kveldsparader i IRA-dominerte Ardoyne og Ballymurphy i Belfast, og det er her politiet tror kampene blir hardest.

- Ingen planlegger å angripe politiet, opplyser IRAs politiske fløy Sinn Fein.

Lokale politikere kritiserer politiet for å piske opp stemninga for å ha en unnskyldning for det enorme politioppbudet.

KLAR TIL KAMP: Et kvinnelig medlem i Ulster Freedom Fighters viser muskler i morgentimene i dag.
FLAMMENDE HAT: Et barn holder opp det engelske flagget foran bålet i protestantiske Shankill Road i Belfast i dag tidlig.
PROTESTÅRETS HØYDEPUNKT: I natt startet protestantene feiringa av seieren deres over den katolske kongen 12. juli 1690. Brannvesenet i Nord-Irland rykket ut 315 ganger - 69 av alarmene var bålrelaterte og totalt 246 brannalarmer hadde med feiringa å gjøre.