Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag snudde sola - men morgenene blir likevel mørkere

Hadde du gledet deg til mer lys om morgenen? Glem det, lyset kommer først på nyåret.

 MØRK MORGEN:  Selv om sola har snudd, blir morgenene mørker i den nærmeste tida. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
MØRK MORGEN: Selv om sola har snudd, blir morgenene mørker i den nærmeste tida. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vintersolverv, den korteste dagen i året, dagen da Nordpolen er lengst fra sola mens jorda fortsetter i bane, heter det da sola snur.

Og søndag 21. desember snudde sola, men de neste par morgenene blir likevel mørkere.

Mørket fortsetter Mange nordmenn hadde nok gledet seg til å komme ut av vintermørket. Var du en av dem som hadde gledet deg til å se sola tidligere om morgenen i tida framover, er du dermed nødt til å vente litt lengre.

Astrofysiker og forskningsformidler Knut Jørgen Røed Ødegaard bekrefter fenomenet overfor Dagbladet.

- Totalt sett øker daglengden framover, men ujevnt fordi jordbanen er avlang, sier Røed Ødegaard.

To minutter med mer mørke Ifølge timeanddate.no kommer sola til å stå opp ett minutt senere på mandag enn den gjorde i Oslo søndag.

Allerede første juledag, kommer sola til å stå opp to minutter senere, før morgenene gradvis blir lysere fra og med 30. desember.

På nyttårsaften står sola likevel opp ett minutt senere enn den gjorde da det var vintersolverv, men til de lysskyes skuffelse er sola oppe 1 minutt og 36 lengre på nyttårsaften enn på søndag.

Dagen er sjelden 24 timer Og grunnen til at morgenen blir mørkere, mens ettermiddagene blir lysere er fordi at en dag sjelden er nøyaktig 24 timer. Det skyldes igjen den avlange jordbanen.

- Dagen er bare 24 timer fire ganger i året, og aldri i desember, sier astronom Stephen Hurley til BBC.

Han forklarer at på sitt korteste er dagen 23 timer, 59 minutter og 30 sekunder tidlig i september, og på sitt lengste er den 24 timer og 30 sekunder i desember.

Sola sluntrer dermed bak klokkene i deler av året, så skyter den fart og ligger foran den andre deler av året.

- Det ville vært komplett kaos hvis klokkene våre skulle håndtere forskjellige døgnlengder. Så vi bruker 24 timer, gjennomsnitter for hele året, sier Hurley videre.

 JORDBANE:  Knut Jørgen Røed Ødegaard forteller at dagene blir mørkere på grunn av jordas avlange bane rundt sola. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
JORDBANE: Knut Jørgen Røed Ødegaard forteller at dagene blir mørkere på grunn av jordas avlange bane rundt sola. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media