I dag starter maktkampen i Bergen

Splittelse på borgelig side. Maktkamp mellom Frp og Venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede tirsdag møtes politikerne i Bergen for å forhandle om maktposisjonene i byrådet og ordførervervet.

Se Bergens ordførerkandidater gi valgløftene i videoduell!

Frp-ledelsen i Bergen var natt til tirsdag meget tilfreds med valget. Partiet gikk fram med to mandater i bystyret. Sammen med Høyre har partiet 32 av 67 representanter. Nå inviterer partiet til samarbeid med dagens tre byrådspartier, Høyre, Venstre og KrF.
Nei fra Venstre 

I forrige periode var Frp støtteparti for de tre andre partiene. Nå vil partiet ha innflytelse gjennom posisjoner. Mye tyder på at partiet ønsker å overta ordførervervet fra Høyre mens byrådsleder Monica Mæland kan få fortsette som byrådsleder.

Venstre gjorde også et godt valg og doblet sitt mandattall fra to til fire. Men resultatet av valget kan bli at partiet går ut av byrådet. Venstre har sagt nei til å sitte i byråd sammen med Frp.

KrF holdt stillingen i Bergen, og partiet er litt mer villig enn Venstre til å samarbeide med Frp. Men det forutsetter at partiet får gjennomslag for noen hjertesaker.

Dersom Høyre og Frp får med seg KrF har de tre partiene flertall i bystyret.
Høyre fornøyd
Selv om Høyre kan miste noen posisjoner i Bergen til Frp var det stor stemning på partiets valgvake i byen.

- Vi gleder oss både over Høyres framgang på landsbasis og at vi kommer over 25 prosent og fortsetter som det største partiet i Bergen, sa avtroppende ordfører Herman Friele.

Han så for seg at det ville bli harde forhandlinger fra tirsdag morgen. Da skulle først Høyres folk møtes for å summere opp valget. Deretter setter de tre byrådspartiene seg sammen for å bli enige om hvor de står før også Frp trekkes inn i forhandlinger.

(NTB)

GAMMEL OG NY: Avtroppende ordfører Herman Friele sammen med partifellen Trude Drevland (H). - Jeg er veldig fornøyd med min periode som ordfører i Bergen sier Friele. Vi har gjort det vi lovet og fått økonomien i orden. Trude Drevland som i dag er byråd for helse og omsorg blir kanskje hans etterfølger. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
GAMMEL OG NY: Avtroppende ordfører Herman Friele sammen med partifellen Trude Drevland (H). - Jeg er veldig fornøyd med min periode som ordfører i Bergen sier Friele. Vi har gjort det vi lovet og fått økonomien i orden. Trude Drevland som i dag er byråd for helse og omsorg blir kanskje hans etterfølger. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer