I dag starter Munch-saken

Strid om dokumentinnsyn har preget forberedelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag formiddag 22. august klokken 11 på formiddagen løp to maskerte, bevæpnede ranere inn Munch-museet på Tøyen i Oslo. De røsket ned maleriene Skrik og Madonna, og løp ut til en ventende bil. Det skulle ta to år før de verdenskjente maleriene kom tilbake igjen.

I dag starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett. På forhånd har dokumentinnsyn vært et hett tema mellom forsvarere og påtalemyndighet.

Fornøyd aktorat

Aktoratet, statsadvokatene Morten Hojem Ervik og Elisabeth Ramstad, var fornøyde med at Borgarting lagmannsrett sist torsdag ga påtalemyndigheten medhold i å nekte utlevering av sensitivt materiale til tre av forsvarerne i saken.

Lagmannsretten konkluderte med at opplysningene som belyser hvordan Edvard Munchs «Skrik» og «Madonna» ble returnert på sensommeren i fjor, ikke har avgjørende betydning for de tre tiltalte som har begjært innsyn.

Svært uheldig

Johnny Veum er forsvarer for en av de tiltalte, Petter Tharaldsen, som ble dømt til åtte års fengsel i tingretten. Han er oppgitt over å bli nektet innsyn i dokumentene.

- Det er svært uheldig, og ganske uforståelig, at ikke påtalemyndigheten spiller med åpne kort i saken. Det kan danne grobunn for mistanke om at de forsøker å holde skjult opplysninger som ikke tjener deres sak, sier Veum til Dagbladet.no.

NY RUNDE: I dag starter ankebehandlingen av Munch-saken. Her fra tingretten i fjor (F.v.) Advokatene Anja Karin Hellander, John Arild Aasen, Morten Furuholmen, og Per Sjong Larsen. Foto: SCANPIX
NY RUNDE: I dag starter ankebehandlingen av Munch-saken. Her fra tingretten i fjor (F.v.) Advokatene Anja Karin Hellander, John Arild Aasen, Morten Furuholmen, og Per Sjong Larsen. Foto: SCANPIX Vis mer

Han legger vekt på at dette kan få betydning for hans klient.

- Min klient nekter for å ha deltatt i ranet, og er derfor interessert i å få vite hvem som kom til politiet med maleriene. På den måten håper han at det skal være mulig å følge sporene bakover, og finne ut hvem som er de egentlige gjerningsmennene.

Kravet om innsyn har nå gått videre til høyesterett. Det er ventet at det vil komme en endelig avgjørelse i løpet av uken.

I tingretten ble tre av seks tiltalte dømt. Alle seks må møte på nytt i Borgarting lagmannsrett.

Dagbladet.no følger ankesaken i Borgarting lagmannsrett.