I dag starter rettssaken mot nazist tiltalt for massedrap

Den nå 89-årige mannen er tiltalt for medvirkning til drap på 28.000 jøder. Han er tidligere dømt for å ha vært "Ivan den grusomme".

IDENTITETSKORTET: Dette bildet viser Ivan John Demjanjuk og hans identitetskort som vakt på konsentrasjonsleiren Trawniki i Polen. Mannen er nå 89 år og skal være i svært dårlig helse, ifølge hans familie. FOTO: EPA/ZST LUDWIGSBURG /
IDENTITETSKORTET: Dette bildet viser Ivan John Demjanjuk og hans identitetskort som vakt på konsentrasjonsleiren Trawniki i Polen. Mannen er nå 89 år og skal være i svært dårlig helse, ifølge hans familie. FOTO: EPA/ZST LUDWIGSBURG / Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no) I dag skal 89-årige John Demjanjuk trilles inn til rettslokalene i Munchen. Dette kan bli den siste store nazist-rettssaken i kjølvannet av andre verdenskrig.

Kan få 15 årDemjanjuk har sittet fengslet i Tyskland siden han ble hentet fra sitt hjem i USA til Munchen i mai. Han kan få opptil 15 års fengsel hvis han blir dømt etter tiltalen for sine gjerninger som vakt i konsentrasjonsleiren Sobibor i Polen, ifølge avisen Hartford courant.Demjanjuk er tiltalt for frivillig å ha vervet seg som vakt under SS i 1942.

Var vaktmannSom vaktmann er han den lavest rangerte personen til å bli stilt for retten for nazistiske krigsforbrytelser.

Bare det at han har vært vakt på en dødsleir betyr at han har vært involvert i nazistenes maskineri av ødeleggelse, heter det i tiltalen, ifølge Hartford courant. Har dårlig helseHan er i svært dårlig helse og pleier å sovne midt i samtaler, ifølge avisen Time online. Familien til 89-åringen mener han kun har noen måneder igjen å leve.John Demjanjuk som ble født i Ukraina, var tidligere soldat i Den Røde Armé i Soviet.«Ivan dem grusomme»Han ble utlevert fra USA til Israel og dømt for krigsforbrytelser og forbrytelser på menneskeheten i 1988. Årsaken var at han skal ha vært en notorisk brutal vakt på konsentrasjonsleiren Treblinka. Der skal han ha fått kallenavnet "Ivan den grusomme" for sine gjerninger.Han satt fengslet i sju år, men ble deretter løslatt fordi Israels høyesterett kom fram til at det var en annen person som var Ivan den grusomme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer