I dag starter Thendrup-saken

Håper Toska vil frikjenne ham fra NOKAS-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag klokken halv ti tar NOKAS-tiltalte Thomas Thendrup plass på tiltalebenken i Gulating lagmannsrett i Stavanger.

Fakta om Thomas Thendrup

* 36 år, fra Oslo

* Pågrepet 4.5.05

* Tiltalt for grovt ran med døden til følge, og etter paragraf 60a om at ranet ble gjennomført som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe.

* Knyttes til NOKAS-ranet gjennom DNA på en hanske funnet i en bag med ransutstyr. Dette er det eneste tekniske beviset mot ham.

* Nekter straffskyld.

* Ble i Stavanger tingrett dømt til forvaring i opptil 16 år.

* Juryen i Gulating lagmannsrett svarte nei på skyldspørsmålet, men kjennelsen ble satt til side av fagdommerne. Saken må derfor behandles på nytt.

* Ankesaken mot ham starter i Gulating lagmannsrett i Stavanger mandag 13. august. Denne gangen føres saken uten jury, men for en forsterket meddomsrett med tre fagdommere og fire lekdommere.

* Forsvarere: Ellen Holager Andenæs/Berit Reiss-Andersen.

(NTB)

Frikjent i februar

Sist gang han satt der ble han frikjent av juryen for å ha vært med på norgeshistoriens første ran, men lagdommer Daniel Lunde satte kjennelsen til side. Dermed fikk Thendrup, som eneste tiltalte et nytt forsøk i lagmannsretten.

Da NOKAS-saken gikk i Gulating lagmannsrett levde Thendrup en anonym tilværesle på bakerste benk. Denne gangen sitter han alene, flankert av sine forsvarere Ellen Holager Andenæs og Berit Reiss Andersen.

Det er satt av fire uker til saken, og flere av de som nå er dømt kommer til å vitne.

Et av Thomas Thendrups største håp er at ransplanlegger David Toska skal si at han ikke var på Domkirkeplassen 5. april 2004.

Var hjemme ransdagen

Thendrup har hele tiden nektet for å ha deltatt i ranet. Han sier at han var hjemme hos seg selv ransdagen, men har ikke klart å komme med noe troverdig alibi.

Det eneste tekniske beviset mot ham er en hanske som ble funnet sammen med ransutstyr.

KORTVARIG LYKKE: Thomas Thendrup var i prinsippet en fri mann i en halvtime før lagdommer Daniel Lunde satte kjennelsen til side. Ellen Holager Andenæs var glad forsvarer. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
KORTVARIG LYKKE: Thomas Thendrup var i prinsippet en fri mann i en halvtime før lagdommer Daniel Lunde satte kjennelsen til side. Ellen Holager Andenæs var glad forsvarer. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

Denne hansken er av et annet merke enn de som ble brukt under ranet.

Forsvarer Ellen Holager Andenæs har derfor lagt vekt på at dette var en hanske storebror Johnny Thendrup hadde lånt av broren.
Johnny Thendrup er blant dem som er innkalt som vitner i saken.

Pågrepet for to år siden

36-åringen ble pågrepet i 4. mai 2005 og har siden den gang sittet i varetekt. Nå håper han på at ranslaget vil frikjenne ham for ranet, som også medførte at politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept av Kjell Alrich Schumann.

– Selvsagt håper Thomas Thendrup at de andre vil bekrefte at han ikke deltok i ranet, nå som de har vitneplikt, sier Thendrups forsvarer, Ellen Holager Andenæs, til NTB.

Thendrup har tidligere forklart at han fikk tilbud om å delta på ranet, men at han takket nei.

Ny aktor

Ankesaken går med ny aktor. Tor Christian Carlsen og Arild Dommersnes førte saken både i tingretten og lagmannsretten. Nå har Carlsen blitt dommer i Jæren tingrett, mens Dommersnes har pappapermisjon. Derfor tar Rune Høgberg over, skriver NTB.

– Det er selvfølgelig ikke bare, bare å ta over en så stor sak. Det er gjort veldig mye arbeid før, det er veldig mange dokumenter. Men nå har jeg heldigvis med meg de samme etterforskerne som har vært med hele tiden og som kjenner saken godt, så jeg får god bistand derfra, sier Høgberg til NTB.
Det er satt av fire uker til saken, men Høgberg håper det hele vil være over på tre uker.

Seks av de som er dømt vil vitne i uke to av saken. Storebror Johnny Thendrup er førstemann til å innta vitneboksen. Deretter kommer Dan Pettersen og Thomas Ingebrigtsen før David Toska møter som første forsvarsvitne.

NY SAK: Denne gangen kan ikke Thomas Thendrup leve i en anonym tilværelse på bakerste rad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer