I dag stemmer de over ny grunnlov

Folkeavstemningen overskygges av syklonens herjinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morges åpnet valglokalene i Buram, til tross titusener av mennesker mistet livet syklonen som traff landet forrige lørdag.

Bare i de hardest rammede områdene er avstemningen over den nye grunnloven utsatt i to uker, ifølge nyhetsbyrået AP.

De militære lederne hevder den nye grunnloven vil bane vei for demokratiske valg i 2010. Opposisjonen sier at det den egentlig gjør er å gi generalene et fastere grep om makta.

Det er anslått at over 1, 5 millioner mennesker er berørt av syklonen. Rundt 100 000 fryktes omkommet. Folk mangler mat, vann og medisiner.

Valget gjennomføres selv om både opposisjonslederen Aung San Suu Kyi og vestlige land har oppfordret militærjuntaen til å utsette valget og i stedet konsentrere seg om å hjelpe syklonofrene.

Tar i mot hjelp

Lørdag tentes det imidlertid et håp om at det internasjonals samfunnet vil få tilgang til det lukkede landet.

Til nå har svaret fra militærjuntaen vært - Vi vil ha hjelp, ikke utlendinger - men nå ser de ut til å snu.

I dag stemmer de over ny grunnlov

- Vi er klare for å øke farten og styrke innsatsen. Vi vil ta i mot hjelp fra et hvert hjørne, sa den burmesiske FN-utsendingen Kyaw Tint Swe under et ekstraordinært møte i FN i går, melder CNN.

Hjelpen kommer ikke et øyeblikk for tidlig

Tusenvis av lik ligger rundt om i landskaper forteller to BBC reportere som rapporterer fra Irrawaddy-deltaet der syklonen og den påfølgende flodbølgen rammet hardest.

Dysenteri og andre sykdommer er allerede begynt å spre seg, rapporterer de.

- Mange mennesker har allerede mistet livet. Dersom vi ikke kan sette i verk nødvendige tiltak umiddelbart, kan flere mennesker dø, advarte FNs generalsekretær Ban Ki-moon i går.