I dag stiller begge med pakket koffert

Maria Amelie regner med å bli kastet ut av Norge i dag. Derfor tar også kjæresten med seg kofferten i møte med utlendingsmyndighetene.

FORBEREDT PÅ Å REISE: I dag kommer både Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal til å møte opp på Politiets Utlendingsenhet med pakket koffert. Om hun blir sendt ut er kjæresten beredt på å følge med til Russland. Men fordi nye opplysninger har blitt kjent de siste ukene, øyner advokat Brynjulf Risne et håp om UNE vil utsette iverksettelsen av utvisningsvedtaket. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
FORBEREDT PÅ Å REISE: I dag kommer både Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal til å møte opp på Politiets Utlendingsenhet med pakket koffert. Om hun blir sendt ut er kjæresten beredt på å følge med til Russland. Men fordi nye opplysninger har blitt kjent de siste ukene, øyner advokat Brynjulf Risne et håp om UNE vil utsette iverksettelsen av utvisningsvedtaket. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden hun ble løslatt fra Trandum transittmottak, har Maria Amelie pakket sin røde koffert og gjort seg klar til å forlate Norge. Hver morgen i nitiden har hun fått kontrabeskjeden fra Politiets utlendingsenhet - hun har fått bli en dag til.

Men når Amelie møter opp hos politiet i dag forventer hun ingen kontrabeskjed - hun regner med å bli fraktet til Gardermoen. 

I dag stiller også kjæresten, Eivind Trædal, med pakket koffert.

- Jeg har visum fra i dag, og kommer til å følge etter og bli med henne til Moskva hvis hun blir sendt ut, sier Trædal til Dagbladet.

Han er beredt på å bli så lenge visumet rekker.

Trædal sier at han prøver å finne ut av hva de eventuelt kan gjøre om de kommer til Moskva, men det er en vanskelig reise å forberede for paret:

- Om hun går fri i Moskva må vi prøve å få hjelp fra folk, men vi blir to fremmede i en ukjent by. Hun har ikke hatt kontakt med familien på ti år, og har ikke noen bekjente der. Apparatet rundt henne strekker seg til meg, et par venner, og advokaten, så det er begrensa hva vi kan få til. Men da må vi gjøre det beste ut av det. Nå tar vi en dag av gangen, forteller han.

Øyner håp Advokat Brynjulf Risnes sier til Dagbladet at han regner med at Amelie blir kastet ut i begynnelsen av uka. Likevel øyner han et håp:

- Det er et reelt håp om at det blir en utsatt iverksettelse av utvisningsvedtaket. Dette er rutine når Utlendingsnemnda (UNE) mottar nye opplysninger i en sak.  

Forrige uke skrev Dagbladet om Amelie og foreldrenes dramatiske flukt fra hjemlandet og deres ukjente forhistorie..

Før helgen leverte Risnes de nye opplysningene til UNE.  

- Dette bekrefter det foreldrene har sagt da de søkte om opphold, men som de ikke har blitt trodd på. Et minstekrav til UNE bør være at de tar en time-out for å foreta en grundig vurdering av de nye opplysningene. De bør se at det ikke er forsvarlig å sende henne ut akkurat nå.  

Risnes er ikke redd for at sakens omfang og status kan hindre en eventuell ny vurdering:  

- Det burde ikke være et prestisjenederlag for UNE å ta en ny vurdering — alle ser jo at det har kommet inn nye opplysninger, sier Risnes.

Forverret sikkerhetsituasjon Den norske Helsingforskomité har analysert russiske medier, og advarer om at Amelies sikkerhetssituasjon er forverret:  

Flere større nyhetsbyråer har omtalt saken, og lokale medier i Nord-Ossetia har skrevet om hennes bakgrunn og årsaken til at familien flyktet til Norge. Og med enkle tastetrykk på nett kan man finne at Amelies far står ført opp som «ettersøkt som savnet» på det Nordossetiske innenriksdepartementet, forteller Ivar Dale ved Helsingforskomiteen.  

- Saken har forandra seg siden Maria Amelie nå er blitt en kjent person i Russland. Derfor må UNE og UDI må vurdere sikkerhetsituasjonen på ny. Siden saken har fått stor oppmerksomhet, øker faren for at dem som er i konflikt med Amelies far skal ha hørt om dette, sier Dale.  

  - Gleder oss til å leve vanlig igjen Om det blir en utsatt iverksettelse håper advokat Risnes at Amelie slipper den daglige meldeplikten.  

Usikkerheten om utsendelsen har tært på helsa. Før helgen brøt Amelie sammen og kontaktet lege.   

Søndag forsikret Risnes at hun har kommet seg, og at hun igjen har glimt i øyet:  

- Det er viktig å informere om at det ikke kommer til å stå på helsen. Hun kommer ikke til å bli Norge av helsemessige årsaker, sier han.

  - Det tærer. Men vi prøver å se fremover og gleder oss til å leve vanlig igjen - selv om det er langt frem i tid til at vi kan senke skuldrene, sier Amelies kjæreste, Eivind Trædal.