I dag stoppet Sør-Korea i 15 minutter for å forberede seg på gassangrep

Alle biler stoppet, gassmasker delt ut og befolkningen beordret inn bomberom.

GASSMASKER: Innbyggere i Sør-Korea tok på seg gassmasker og beskyttelsesdrakter i landets største øvelse noensinne. Målet var å øke bevisstheten i befolkningen om trusselen fra Nord-Korea. Foto: AP
GASSMASKER: Innbyggere i Sør-Korea tok på seg gassmasker og beskyttelsesdrakter i landets største øvelse noensinne. Målet var å øke bevisstheten i befolkningen om trusselen fra Nord-Korea. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas angrep på den sørkoreanske øya Yeonpyeong 23. november har økt spenningen mellom de to nabolandene.

Korea-ekspert Geir Helgesen ved Københavns universitet, sa til Dagbladet at angrepet representerte den verste krisa i forholdet mellom det demokratiske landet i sør og diktaturet i nord, siden Koreakrigen ble avsluttet i 1953.

I dag gjennomførte Sør-Korea en gigantisk øvelse for å forberede befolkningen på 48 millioner på et eventuelt angrep fra Nord-Korea. Hele landet stoppet i 15 minutter under øvelsen, samtlige innbyggere ble oppfordret gjennom sirener og radiosignal til å slippe det de hadde i hendene for å delta i øvelsen.

Et dusin jagerfly fløy over Seoul for å simulere et nordkoreansk bombetokt. Falske «gassbomber» spydde ut røyk i den sørkoreanske hovedstaden og gassmasker ble delt ut.

- Jeg håper øvelsen gir en viktig erfaring, slik at alle forstår alvorligheten i vår sikkerhetssituasjon, sa statsminister Kim Hwang-sik i en radiotale under øvelsen.

Sør-Korea har slike øvelser tre ganger årlig, men deltakelsen har vært laber fra befolkningens side. Dagens øvelsen ble imidlertid seriøst gjennomført. Klasserom ble tømt, og samtlige som oppholdt seg utendørs ble beordret inn i t-banestasjoner og bomberom.

To sivile og to soldater døde under det nordkoreanske angrepet 23. november.

EVAKUERT: «Gassangrep» ble simulert, og befolkningen beordret inn i bomberom og t-banestasjoner. Foto: AP
EVAKUERT: «Gassangrep» ble simulert, og befolkningen beordret inn i bomberom og t-banestasjoner. Foto: AP Vis mer