Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag sviktet bagasjesystemet på Gardermoen

Marerittet for passasjerene fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Du har hørt det før - mange ganger før.

Meldinger om kaos og lange ventekøer på Oslo lufthavn Gardermoen (OSL). Men denne gangen er det ikke flyene som ikke kommer seg avgårde, det er bagasjen.

Feil på datamaskinene som skal sortere og sørge for at bagasjen kommer frem til riktig sted har skapt lange køer på flyplassen. For noen blir ventetiden ekstra lang.

- Vi var her 9.30 og flyet vårt til Bardufoss skulle gå 10.55. Nå må vi vente i over åtte timer før vi kan komme med på neste fly, sier Håvard Nilsen, som sammen med kona Berit og barna Marius på ett år og Vilde på tre år har en lang dag foran seg før de er hjemme igjen.

En tredjedel

Rundt de ventende passasjerene løper noen oransjekledde menn og kaster kofferter og ryggsekker opp på traller som kjøres vekk. Det går fort, men ikke fort nok.

- Vi har cirka en tredjedel av normal kapasitet, sa fungerende administrerende direktør Bjørn Vinge til Dagbladet.no i dag morges.

En drøy time senere var de tekniske problemene, som oppstod i går i 23-tiden under kontroll og ifølge Vinge var kapasiteten noe bedre.

OSLO BAGASJEHAVN: Da Dagbladet.no var på Oslo lufthavn Gardermoen tidligere i dag var det flere kofferter enn passasjerer i avgangshallen. Foto: Sun Heidi Sæbø
OSLO BAGASJEHAVN: Da Dagbladet.no var på Oslo lufthavn Gardermoen tidligere i dag var det flere kofferter enn passasjerer i avgangshallen. Foto: Sun Heidi Sæbø Vis mer

- Jeg regner med at vi går med 60 prosent kapasitet nå. Problemet er etterslepet. Det er umulig å si når vi er i rute igjen, sier Vinge, som ikke har oversikt over hvor mange som rammes av problemene eller hvor store forsinkelsene er.

Dårlig informasjon

Over høytaleren kommer det inni mellom meldinger om «noe forsinkelser på grunn av tekniske problemer». Den beskjeden synes ikke de ventende passasjerene er tilstrekkelig.

- Tekniske problemer kan jo være så mangt. Da vi kom og så all bagasjen som lå her, skjønte vi med en gang at det var noe med feil med bagasjehåndteringen.

- Men hvorfor opplyser de ikke om det? Det er mange passasjerer som kan sjekke inn selv og ta med seg bagasjen som håndbagasje på flyet, slik at køene går raskere unna, sier Berit mens hun holder en utålmodig Marius i armene.

De ansvarlige ved OSL forklarer at det er rutine når det bare opplyses om tekniske problemer, men innrømmer at informasjonen kunne vært bedre.

Et annet spørsmål som passasjerene lurer på er hvem det er som har ansvaret. De eneste de har å henvende seg til er de ulike flyselskapskrankene, men der vises det til at det er OSL som er ansvarlig for forsinkelsene.

- Vi skal ta opp situasjonen med selskapene, er den korte kommentaren fra fungerende administrerende direktør ved OSL Bjørn Vinge til Dagbladet.no.

image: I dag sviktet bagasjesystemet på Gardermoen

- Hvilket lys i tunnelen

Imens fylles avgangshallen med mer og mer bagasje. Og et lite knippe mennesker løper og løfter på harde livet.

- Vi er en 8-9 mennesker som er ute og sjauer, sier Bjørn Meldal, som er en av de oransjekledde bagasjelemperne.

Han og kollega Nils Slettevold har stått på siden de kom på jobb i dag morges. Hvor mange kofferter de har løftet har de ingen anelse om.

- Jeg kom i sju-tida og da var det allerede kaos her, sier Slettevold.

- Men nå har jeg hørt at det skal være lys i tunnelen.

- Hvilket lys? humrer de andre kollegene.

Som for å gjøre situasjonen verre har nemlig den ene av de to heisene til å frakte bagasjetrallene bestemt seg for å streike.

<B>NYE KØER:</B> Enda en gang må flypassasjerene belage seg på lange køer.
<B>ÅTTE TIMERS VENTING:</B> Småbarnsforeldrene Håvard Nilsen og Berit Johnsen må vente i over åtte timer på flyplassen på grunn bagasjeproblemene.
<B>LYS I TUNNELEN?:</B> De tekniske problemene som oppstod i går kveld, skapte kaos i morgentrafikken. Nils Sletvold og Bjørn Meldal var to av de som ble beordret ut for å lempe bagasje på flyplassen i dag.