I dag taper de 75 000 kroner

NARVIK (Dagbladet): Den kosovoalbanske familien Nimanaj taper hele 75000 kroner når de krever å få bli i Norge for å kjempe for Iliridas helse. - Min datters liv er viktigere enn penger, sier pappa Ilmi Nimanaj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De fem i familien kunne totalt fått 75 000 kroner i såkalt tilbakevendingsstøtte, dersom de hadde reist hjem innen fristen som gikk ut ved midnatt. Men nå mister de retten til økonomisk støtte fordi de krever å bli i Norge mens deres klagesak behandles, og slik ivareta tre år gamle Iliridas helse.

- For mor, far og tre små barn er 75 000 norske kroner en liten formue i Kosovo. Det å måtte velge mellom et sykt barns interesser og penger som kan sikre framtida, er et umenneskelig press, sier familiens advokat, Bjørg Haavorstad.

- Uholdbart press

Det er Kommunaldepartementet, med Sylvia Brustad i spissen, som har bestemt at bare kosovoalbanere som reiser hjem innen en måned etter UDIs avslag på asylsøknadene, får såkalt tilbakevendingsstøtte. Støtten er på 15 000 kroner per person og faller automatisk bort dersom kosovoalbanerne velger å bli mens klagene på dette avslaget behandles.

- Støtten brukes som pressmiddel for å få folk ut før klagen er behandlet. Det er all grunn til å reagere på at regjeringen på denne måten presser flyktninger til ikke å benytte sin lovfestede rett til å få framføre sin klage, sier Bjørn Engesland i Den Norske Helsingforskomiteen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer