I dag taper de 75 000 kroner

NARVIK (Dagbladet): Den kosovoalbanske familien Nimanaj taper hele 75000 kroner når de krever å få bli i Norge for å kjempe for Iliridas helse. - Min datters liv er viktigere enn penger, sier pappa Ilmi Nimanaj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem i familien kunne totalt fått 75 000 kroner i såkalt tilbakevendingsstøtte, dersom de hadde reist hjem innen fristen som gikk ut ved midnatt. Men nå mister de retten til økonomisk støtte fordi de krever å bli i Norge mens deres klagesak behandles, og slik ivareta tre år gamle Iliridas helse.

- For mor, far og tre små barn er 75 000 norske kroner en liten formue i Kosovo. Det å måtte velge mellom et sykt barns interesser og penger som kan sikre framtida, er et umenneskelig press, sier familiens advokat, Bjørg Haavorstad.

- Uholdbart press

Det er Kommunaldepartementet, med Sylvia Brustad i spissen, som har bestemt at bare kosovoalbanere som reiser hjem innen en måned etter UDIs avslag på asylsøknadene, får såkalt tilbakevendingsstøtte. Støtten er på 15 000 kroner per person og faller automatisk bort dersom kosovoalbanerne velger å bli mens klagene på dette avslaget behandles.

- Støtten brukes som pressmiddel for å få folk ut før klagen er behandlet. Det er all grunn til å reagere på at regjeringen på denne måten presser flyktninger til ikke å benytte sin lovfestede rett til å få framføre sin klage, sier Bjørn Engesland i Den Norske Helsingforskomiteen.

Omfattende protest

Sammen med Amnesty i Norge, Norsk organisasjon for Asylsøkere, Redd Barna, Flyktningerådet, Mellomkirkelig Råd, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp, har Helsingforskomiteen protestert på Brustads bruk av tilbakevendingsstøtten.

Tidlig i april skrev alle organisasjonene et brev til Brustad der de krever at også kosovoalbanere som venter på behandlingen av klagen, og som får avslag, skal få støtte når de reiser til Kosovo. - Vi har ikke fått noe svar fra Sylvia Brustad, sier Bjørn Engesland.

- Får bli

Familien Nimanaj får bli i Norge inntil deres klage er ferdigbehandlet. Det har vært meningen hele tida, forsikrer informasjonssjef Frode Forfang i UDI. Advokat Haavorstad er glad for dette.

- Familien trenger ikke være redd for å bli sendt tilbake nå, det er ikke behov for å søke tilflukt. De kan bli boende i sin flyktningleilighet i Narvik, sier Haavorstad til Dagbladet.

PÅKJENNING: Familien Nimanaj fra Kosovo lever med trussel om å bli kastet ut fra Norge. På bildet Ilmi (far), Valbona (mor) og barna Behaz (5), Ilirida (3) og Ylberina (8 mnd.)