Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag tar fedre i dette landet til gatene for å drikke seg fulle. Grunnen vil overraske deg

Farsdagsfeiringa i Tyskland er ikke for de uinnvidde.

MERKELIG TRADISJON: I Tyskland feires farsdagen ved at fedrene drikker øl. Mye øl. Så mye at myndighetene må advare hvert år. Foto: NTB Scanpix
MERKELIG TRADISJON: I Tyskland feires farsdagen ved at fedrene drikker øl. Mye øl. Så mye at myndighetene må advare hvert år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Norge er farsdagen kanskje mest assosiert med familietid, kakebakst, og en liten gave til far i huset. Slik er det ikke i Tyskland.

Der kan farsdagsfeiringen beskrives som et årlig fyllekalas hvor menn drar fra familiene sine for å drikke sammen. Faktisk er det sannsynlig med tre ganger så mange alkoholrelaterte dødsulykker i dag som ellers i året, skal man tro Destatis, som tilsvarer det norske SSB.

Dagen sammenfaller også i Tyskland med Kristi Himmelfartsdag, som er en nasjonal helligdag og fridag.

Går med ølvogn Det er ikke uvanlig at menn samles i større grupper for å drikke seg fulle. Stereotypien er menn som vandrer gatelangs og trekker på en forseggjort vogn full av drikkevarer som sørger for at de får jevnlig påfyll av alkohyler, skriver Washington Post.

Den spesielle tradisjonen fra Europas største land vekker oppsikt, og kan ifølge der Spiegel være et aldri så lite sjokk for uinnvidde.

Nåværende forsvarsminister Ursula von der Leyen (CDU) er blant dem som har tatt til orde for å avskaffe den tyske tradisjonen.

Parat Hun har oppfordret menn til å istedet tilbringe tid sammen med barna sine - slik fedre ofte velger i andre land i Europa.

Det tyder forskning på at stadig flere gjør, skal man tro Washington Post.

Likevel skaper dagen fortsatt utfordringer for politiet i Tyskland, som i deler av landet sørger for å ha ekstra politi ut i gatene for å forhindre bråk.

Ifølge tyske NDR hadde man bare i norddelen av landet fått meldt inn over 100 hendelser fram til torsdag ettermiddag.

- Alle som nyter fridagen, spesielt familier, vil ha en avslappende og fredfull dag. For å gjøre det mulig, og for at situasjoner ikke skal eskalere og bli farlige, vil vi vise tilstedeværelse på på et tidlig stadium, sa Mark Kiel i Hannover-politiet til Neue Oznabrük Zeitung i forkant av feiringa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!