Sergej Lavrov:

I dag tar han over

Nei, det er ikke en aprilspøk: 1. april tar Russland over presidentskapet i FNs sikkerhetsråd. - Absurd på et nytt nivå.

PRESIDENTSKAP: Sergej Lavrov leder møtene i FNs sikkerhetsråd i april, til tross for at Russland er i krig med Ukraina. Foto: AFP / NTB
PRESIDENTSKAP: Sergej Lavrov leder møtene i FNs sikkerhetsråd i april, til tross for at Russland er i krig med Ukraina. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det betyr at den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov leder møtet i FNs sikkerhetsråd i New York, når Russland tar over det roterende presidentskapet for april.

- Enda en viktig hendelse under det russiske presidentskapet vil være en åpen høynivådebatt om «effektiv multilateralisme gjennom forsvaret av prinsippene i FN-charteret», sa Maria Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet, på en pressekonferanse i Moskva torsdag.

Det skjer altså til tross for at Russland er i krig, og gikk til fullskala invasjon av Ukraina for 13 måneder siden.

- En dårlig spøk

Det går ikke upåaktet hen. Den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba har omtalt det som en «dårlig spøk».

- Verden kan ikke være et trygt sted med Russland i FNs sikkerhetsråd, skrev Kuleba på Twitter tidligere denne uka, ifølge TV 2.

Forrige gang Russland ledet sikkerhetsrådet, var i februar i fjor - samme måned som Putin erklærte sin militære «spesialoperasjon» i Ukraina.

Siden har tusenvis av mennesker mistet livet i krigen.

Ikke møtt siden 2015

For to uker siden utstedte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) arrestordre mot Russlands president Vladimir Putin, begrunnet med ulovlig deportering av barn og ungdommer fra Ukraina til russisk territorium.

Det får imidlertid neppe noen betydning, da Putin selv ikke har reist til et møte i sikkerhetsrådet siden 2015.

Den ukrainske FN-representanten Serhij Kyslytsia mener det er et «absurd på et nytt nivå» at Russland nå skal lede sikkerhetsrådet ut måneden.

- Sikkerhetsrådet er ute av stand til å ta gjøre det som er deres hovedoppgave, nemlig å forebygge og håndtere konflikt, sier han i en uttalelse, gjengitt i blant annet The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer