VAR BEKYMRET: Tore Bentsen var om bord i toget da ulykken skjedde på Storebæltsbrua i går. I dag tok han toget over åstedet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
VAR BEKYMRET: Tore Bentsen var om bord i toget da ulykken skjedde på Storebæltsbrua i går. I dag tok han toget over åstedet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / DagbladetVis mer

Var om bord i dødstoget i går:

I dag tar han samme rute: - Gruer meg til å kjøre over brua

Dagbladet ble med da det første toget kjørte over åstedet der åtte mennesker mistet livet i går.

ODENSE (Dagbladet): Trafikken over Storebæltsbrua, der åtte mennesker mistet livet i går, ble stengt etter ulykken.

Dagbladet ble med på det første toget som gikk forbi åstedet klokka 10 i dag.

Det var svært mange mennesker som skulle være med toget, som gikk fra Aarhus til København. Det var stort sett dødsulykken på Storebæltsbrua dagen før som opptok de mange reisende.

Dagbladet var i kontakt med konduktøren på toget, men han fikk ikke lov til å uttale seg om ulykken.

ULYKKE: Det var onsdag morgen at ulykken mellom lyntoget og godstoget til Carlsberg fant sted på Storebæltsbrua. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
ULYKKE: Det var onsdag morgen at ulykken mellom lyntoget og godstoget til Carlsberg fant sted på Storebæltsbrua. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Var passasjer på ulykkestoget

På perrongen på stasjonen i Nyborg møter vi Tore Bentsen (26). Han skal på jobb i København, som de fleste andre på toget.

I går satt han på ulykkestoget, og han forteller at han gruer seg til ferden over brua.

- Jeg er bekymret etter turen i går, sier han, og sier samtidig at han satt i den bakerste togvogna i går. Den var ikke like utsatt for ulykken, som stort sett rammet den første vogna på toget.

- Jeg hørte et smell, så bråbremset toget. Jeg hørte lyden av noe som slo mot vinduene, og det var glass, sier han.

Han forteller at han ikke skjønte hva som foregikk lenger fram i toget og at det tok tid før de fikk beskjed om hendelsen.

- Jeg ble helt sjokkert. Vi visste ingenting. Jeg trodde ikke det var så alvorlig som det var. Jeg trodde vi hadde truffet et dyr.

- ANNEN STEMNING: Hanne Rantzau forteller at det er en helt annen stemning på togperrongen etter ulykken enn det som er vanlig. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
- ANNEN STEMNING: Hanne Rantzau forteller at det er en helt annen stemning på togperrongen etter ulykken enn det som er vanlig. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Forferdelig tragisk

På perrongen i Korsør treffer vi Hanne Rantzau. Hun forteller at hun ikke har reist forbi ulykkesstedet, men tok toget i den andre retningen. Der ble hun sittende nesten alene.

- Det var en helt annen stemning. Folk er påvirket av hendelsen, sier hun.

Hun sier at hun er helt sjokkert over ulykken som tok flere menneskeliv.

- Dette skjer jo ikke i Danmark. Det er forferdelig tragisk.

Rontzau lar imidlertid ikke ulykken påvirke henne i den grad at hun er redd for å ta tog, men sier at det blir annerledes å ta den vanlige ruta til jobb i dag, og samtidig tenke på det som har skjedd utenfor vinduene på toget.

TENKER FRAMOVER: Helle Dreyer Møller mener det er viktig å tenke på hvordan vi kan forhindre slike ulykker i framtida. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
TENKER FRAMOVER: Helle Dreyer Møller mener det er viktig å tenke på hvordan vi kan forhindre slike ulykker i framtida. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

- Prøve å forhindre

Helle Dreyer Møller var blant de som tok toget over ulykkesbrua i dag. Hun forteller at hun ikke synes reisen var ubehagelig.

- Det er en fryktelig ulykke. Men det skjer ting i trafikken, og da må vi se på hva vi kan gjøre for å forhindre at noe liknende skjer igjen, sier hun.

Ulykken, som skyldes at en trailer fra et godstog veltet over lyntoget, er den verste togulykken i Danmark på over 30 år, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Det ble først meldt at seks personer mistet livet, men politiet opplyste på en pressekonferanse i dag tidlig at ytterligere to personer er funnet omkomne på toget. Til sammen har fem kvinner og tre menn dødd i ulykken.

Identifiseringsarbeidet av de omkomne har vært krevende, forteller sjefpolitiinspektør Lars Bræmhøj ved Fyns Politi. Men torsdag ettermiddag opplyser politiet at de har en klar formening om hvem de omkomne er og at de kan utelukke at det er utenlandske statsborgere blant ofrene.

I tillegg ble 16 personer skadet i ulykken, men ingen av dem skal ha livstruende skader. To personer ligger fortsatt på sykehuset.

Ukjent årsak

Det er Havarikommisjonen som står for utredningen av årsaken til ulykken. Så langt er det slått fast at lyntoget ble truffet av en tilhenger fra et godstog som kom i motsatt kjørebane.

- Foreløpig er det uklart om tilhengeren har havnet på lyntoget eller om lyntoget kjørte inn i tilhengeren, sier Bo Haaning i Havarikommisjonen.

En del av arbeidet nå består av å undersøke og analysere de to svarte boksene om bord i toget.

- Vi er i full gang med å samle sammen alle brikkene og sette dem sammen til et helt bilde. Det er et komplisert puslespill og det er fortsatt mange biter som mangler før vi har hele bildet, sier han.

Det var klokka 07.30 i går at ulykken fant sted. Haaning sier til Dagbladet at det kan ta opp til et år før undersøkelsene etter ulykken er ferdig.

TOGULYKKEN: Politiet holdt pressekonferanse i Odense angående togulykken onsdag. Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer