KRISETIDER: Japansk yen falt ytterligere mot euroen tirsdag, men børsen i Tokyo gikk noe opp etter at den japanske regjeringen bekreftet kapitalinnsprøytning til selskaper som er hardt rammet av krisen.   Foto: REUTERS/Yuriko Nakao/Scanpix
KRISETIDER: Japansk yen falt ytterligere mot euroen tirsdag, men børsen i Tokyo gikk noe opp etter at den japanske regjeringen bekreftet kapitalinnsprøytning til selskaper som er hardt rammet av krisen. Foto: REUTERS/Yuriko Nakao/ScanpixVis mer

I dag tok finanskrisen 85 000 jobber

Like mange forsvinner i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På verdensbasis ble 85.000 arbeidsplasser fjernet i løpet av én eneste dag denne uka. Amerikanerne venter spent på hvordan opposisjonen vil stille seg til Barack Obamas krisepakke.


De sosiale konsekvensene av den økonomiske krisen som startet i USA, blir stadig mer merkbare verden over. Flere store selskaper kunngjorde denne uka nye masseoppsigelser. Det dreier seg blant annet om det amerikanske telekommunikasjons-selskapet Spring Nextel, som varsler at det vil kutte 8.000 arbeidsplasser.

I Japan vil tolv bilfabrikker redusere arbeidsstokken med totalt 25.000, og i Nederland forsvinner 13.000 arbeidsplasser i henholdsvis forsikringsgruppen ING og elektronikkgiganten Philips.

Ferske tall fra Russland viser at så mange som 500.000 mennesker mistet jobben i desember. Det vil si at 5,8 millioner mennesker, 7,7 prosent av befolkningen, nå går arbeidsledige i Russland, som opplever sin verste økonomiske krise siden 1998.


Håper på støtte

I USA håper president Barack Obama på sterk støtte fra republikanerne i opposisjonen når han tirsdag diskuterer krisepakken med dem.

- De nye, stygge økonomiske nyhetene krever raske og ekstraordinære tiltak, sier Obama, som altså håper å få republikanerne med på laget.

Obama tar selv turen til Capitol Hill, noe som hans forgjenger George W. Bush sjelden gjorde.

- Obamas vil høre på representantens ideer og tanker, forklarer Robert Gibbs, som er talsmann for Det hvite hus.

- Målet er å få deres innspill. Hvis det er gode ideer, som Obama tror det vil være, vil vi vurdere innspillene. Disse ideene vil så danne grunnlaget for diskusjonene i Kongressen, sier Gibbs.

Men det er ikke noe som tyder på at det blir enkelt å få republikanerne med på laget. Republikanske politikere har den siste tiden økt sin motstand mot lovforslaget, som skal debatteres senere denne uka.


Skeptiske

Obamas krisepakke er priset til 825 milliarder dollar. Flere republikanere og noen demokrater er bekymret for den høye prislappen. Mange republikanere skal dessuten være misfornøyde med at deres krav om flere skattekutt og lavere offentlig forbruk ikke er imøtekommet i tiltakspakken.

- Jeg tror ikke lovforlaget får bred støtte i den republikanske leiren, uttalte lederen for republikanerne, John Boehner, tidligere denne uka.

- Men det er ikke for seint for presidenten å gripe inn og gjøre pakken bedre, la han til.

Heller ikke Obamas motkandidat i presidentvalget, John McCain, vil støtte pakken slik den er i dag.

- Det må en slags lakmustest til for å se om den virkelig vil stimulere økonomien og om dette vil skje på kort sikt, sa McCain til Fox News søndag.

(NTB)