I dag tok Jens farvel med mor Karin Stoltenberg

Følg bisettelsen her fra klokka 14.30.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag bisettes Karin Stoltenberg - statsministerens mor - ved Vestre krematorium, Oslo.

Du kan følge bisettelsen live her.
 
Likestillingspionér Onsdag 17. oktober kom meldingen fra statsminister Jens Stoltenbergs kontor. Karin Stoltenberg var død etter noen måneders sykeleie. I dag bisettes hun.

Karin Stoltenberg ble født 23. november 1931 og vokste opp i Oslo. Faren var ingeniør. Hun kom ikke fra noe arbeiderpartimiljø, men ble sosialist i ung alder. Da krigen var over, tenkte den unge Karin at alle nok kom til å stemme Arbeiderpartiet, har hun fortalt.

Selv om det var som byråkrat hun satte tydeligst spor etter seg, var Stoltenberg en periode også statssekretær. Først i det daværende Handels- og skipsfartsdepartementet, deretter i Næringsdepartementet.

Selv mente hun at hun var en god byråkrat, men lite egnet som politiker.

- Jeg var statssekretær, men trivdes ikke med det. Jeg var ikke noe god til det heller, men var en god byråkrat og saksutreder, har hun sagt.

Utformet norsk familietpolitikk I 1972 kommer daværende statsråd i forbruker- administrasjonsdepartementet, Inger Louise Valle, inn på den ferske byråsjefen Karin Stoltenbergs kontor.

- Du skal være med å lage en familiepolitikk, sa Valle.

- Hva er det, undret Stoltenberg.

- Det vet ikke jeg heller, men jeg er helt sikker på at vi trenger det. Vi har en offentlig politikk som gjør at det sitter 150000 kvinner hjemme som gjerne vil ut i arbeidslivet, men som ikke får det til, svarte Valle.

Det ble rettet fokus mot fødselspermisjon, rett til fri når barna var syke, utbygging av barnehager, rett til kortere arbeidstid. Målet var å gjøre det mulig for kvinner å ha lønnet arbeid. Hun var sentral i utformingen av likestillingsloven, partnerskapsloven og abortloven.

 SISTE FARVEL:  Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit og varaordfører i Oslo Liebe Rieber-Mohn  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SISTE FARVEL: Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit og varaordfører i Oslo Liebe Rieber-Mohn Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

De første utkastene ble til ved kjøkkenbordet hjemme i det stoltenbergske hjem.

Beundret av Jens I et portrettintervju i Dagbladet i 2004, året før han ble statsminister for andre gang, la ikke Jens Stoltenberg skjul på at han beundret moren for alt hun hadde fått til.

-Da jeg var yngre, husker jeg Karin satt ved kjøkkenbordet og skrev stortingsmeldinger som bokstavelig talt forandret Norge. Hun skrev loven om selvbestemt abort, var en pådriver for likestillingsloven, partnerskapsloven og en rekke andre familiereformer. Du må huske på det, for ikke lenge siden hadde vi bare tolv ukers svangerskapspermisjon, mens nå er den, ja, hvis du regner ...

-Ett år, sa Karin.

-Ja, ett år var det. Norge er nå på verdenstoppen i kvinnelig yrkesdeltakelse, samtidig som fødselstallene holdes oppe. Det kan vi takke Karin og kollegaene hennes for, sa Jens.

Hyllet av det politiske Norge Karin Stoltenberg var beundret av mange. Da døsbudsskapet kom, ble hun hyllet av det politiske Norge.

- Hun har betydd mye for likestillingen i Norge, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen, og la til:

- Karin Stoltenberg var med på å brøyte vei for likestillingen vi alle nyter godt av i dag. Hun arbeidet med familiepolitikk, likestilling og retten til selvbestemt abort. Det er mange som i dag minnes henne med takknemlighet.

- Karin Stoltenberg var gjennom mange tiår en viktig premissleverandør for norsk familiepolitikk og likestillingspolitikk. Hennes arbeid forandret Norge, sa Høyre-leder Erna Solberg.

- Hun var en svært samfunnsengasjert person som har vært med å prege Norge. Hun har vært med å forme barne- og familiedepartementet, og det er ingen som har preget vår sittende statsminister mer enn henne. Hun hadde en sterk evne til å engasjere, sa leder av KrF, Knut Arild Hareide.

FORBILDE: Jens Stoltenberg la ikke skjul på at moren Karin Stoltenberg var den han beundret mest. Foto: Mette Randem
Foto: Mette Randem/Dagbladet
FORBILDE: Jens Stoltenberg la ikke skjul på at moren Karin Stoltenberg var den han beundret mest. Foto: Mette Randem Foto: Mette Randem/Dagbladet Vis mer

SV-leder Audun Lysbakken hedret Karin Stoltenberg for hennes innsats for likestilling.

-Hun var en samfunnsbygger, sa Lysbakken. 

SØRGER:— Jeg vet at det ikke er
første gang i historien at
en mann sitter igjen alene.
Men nå gjelder det meg,
har Thorvald Stoltenberg sagt til Dagbladet. Her er han med kona Karin Stoltenberg. Foto: Annelise Jackbo / Dagbladet
SØRGER:— Jeg vet at det ikke er første gang i historien at en mann sitter igjen alene. Men nå gjelder det meg, har Thorvald Stoltenberg sagt til Dagbladet. Her er han med kona Karin Stoltenberg. Foto: Annelise Jackbo / Dagbladet Vis mer