I dag tør ikke Lola (10) gå ut døra

Måtte gjemme seg på skolen mens gisselaksjonen pågikk.

VIL VÆRE INNE: Ti år gamle Lola var innesperret på skolen sin i hele går. De kunne ikke gå ut, for på utsiden holdt to terrorister gisler fanget. Hun ville bare hjem. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL VÆRE INNE: Ti år gamle Lola var innesperret på skolen sin i hele går. De kunne ikke gå ut, for på utsiden holdt to terrorister gisler fanget. Hun ville bare hjem. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet): - I dag vil hun ikke gå ut. Hun tør ikke. Begge barna mine er redde, sier Lolas mamma Nanon til Dagbladet. 

Theo (6) sitter i sofaen i pappa Mikaels trygge armkrok. De leker på iPaden, prøver å tenke på noe annet.

TENKER PÅ BARNA: Mamma Nanon skjelver fortsatt, et døgn etter å ha sett politiaksjonen med egne øyne. Datteren var innesperret på skolen. Moren tenker aller mest på hvordan barna har det i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TENKER PÅ BARNA: Mamma Nanon skjelver fortsatt, et døgn etter å ha sett politiaksjonen med egne øyne. Datteren var innesperret på skolen. Moren tenker aller mest på hvordan barna har det i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Storesøster Lola (10) vil snakke om det som skjedde rett utenfor hjemmet og utenfor skolen hennes i går:

To terrorister, en mann og en kvinne, tok til seg flere gisler i en supermarked, rett over gata fra familiens leilighet i Port De Vinciennes. Fire personer ble drept, også terroristen.

Kvinnen kom seg løs, og snart et døgn etter er hun fortsatt på frifot. Politiet mener hun er farlig og bevæpnet.  

- Kunne ikke leke Det hele skal ha vært en del av terrorbrødrene bak Charlie Hebdo-angrepet sin plan. Samtidig som gisselaksjonen utenfor Lolas hjem, holdt brødrene gisler fanget på et trykkeri omlag 40 minutter unna, Nord-Øst i Paris. 

Lola var på skolen da det begynte i Port de Vincennes. Sammen med klassekamerater og lærere gjemte hun seg inne på skolen.

- Vi fikk ikke komme ut. Kunne ikke gå ut og leke, forteller hun.

Hun snakker engasjert, fort og mye. Forteller at hun aldri fikk snakke med foreldrene sine. 

- Jeg bare håpet de ville komme og hente meg. Jeg ville ikke måtte sove over på skolen, jeg var så redd, sier hun. 

Moren sto gråtkvalt hjemme på verandaen med sønnen. Da politiet stormet butikken rett over gata fra der de bor, tok hun med seg seksåringen inn. 

- Ville ha datteren  - Vi gjemte oss på rommet. Det ristet i vinduene våre, ikke bare én gang - men fem ganger. Det smalt og bråkte. Jeg ville ha datteren min hjemme hos oss, sier hun. 

Lola ville hjem til moren. Hun visste at faren var på jobb. Tenkte han var trygg - men også han, som jobber i kommunen, var bedt om å holde seg inne på kontoret.

- Lærerne mine sa at politiet hadde stilt seg opp i en ring rundt skolen vår. Alle barna gråt. Jeg også. Selv de voksne - lærerne - gråt, sier Lola. 

- Skjelver fortsatt Familien har bodd i leiligheten over 30 år. Aldri har de bevitnet det de gjorde i går. I dag er nærbutikken deres stengt etter gisselaksjonen. Tungt bevæpnet politi slår ring rundt bygget. Ingen får nærme seg. 

- Jeg skjelver fortsatt. Jeg prøver å si at barna skal komme seg ut med de eldre barna i området her, men de vil ikke. Jeg vet ikke hva jeg skal si til dem, jeg håper bare vi alle glemmer det vi opplevde i går. Det var forferdelig ekkelt og skremmende, sier moren.

LES OGSÅ: Hvorfor ble ikke Paris-terroristene stoppet? Lik Dagbladet på Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer