I dag trues London igjen

Politiet har informasjon om nye bomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Datoene 7. juli og 21. juli har preget Europa i sommer. I London håper innbyggerne at angrepene er over og at livet skal falle tilbake til normalt.

Men britisk politi har konkret informasjon om at det er sannsynlig med nye bombeangrep mot uskyldige innbyggere i aller nærmeste fremtid. Ifølge avisa The Times tror de at terroristene vil prøve å gjennomføre nye drapsaksjoner i dag, mandag 1. august.

Informasjonen om angrepene som kan komme i dag, stammer fra britisk og amerikansk etterretning.

Forbindelser med 7.juli-bomberne

- Det er en reell trussel, ingen gjetning fra vår side, sier Peter Clarke i antiterrorpolitiet ifølge Aftonbladet.

Gruppen som kan angripe i dag, skal bestå av britiske, muslimske menn som vil bli selvmordsbombere. Sikkerhetskilder tror at mennene har pakistansk bakgrunn, men er vokst opp i Storbritannia. Mennene skal ha forbindelser til selvmordsbomberne som tok 52 uskyldige med seg i døden 7. juli.

Ifølge amerikanske etterretningskilder har de deltatt på møter i en moske i Finsbury Park, der flere av 7.juli-drapsmennene var til stede.

Tusenvis av politifolk er i dag ute i Londons gater for å vokte over innbyggerne og lete etter de antatte terroristene. De vil stå på hustak, t-baner og andre knutepunkter, skriver The Times.

PÅ VAKT: Britisk politi på vakt på torsdag under begravelsen til britenes tidligere statsminister James Callahan. Samme dag ble ni menn arrestert i forbindelse med terror. I dag er beredskapen på topp igjen. Foto: SCANPIX
PÅ VAKT: Britisk politi på vakt på torsdag under begravelsen til britenes tidligere statsminister James Callahan. Samme dag ble ni menn arrestert i forbindelse med terror. I dag er beredskapen på topp igjen. Foto: SCANPIX Vis mer

«Øvelse» var reell

Gruppen skal ha prøvd å aksjonere torsdag i forrige uke. Politiet fikk kjennskap til planene og svarte med å fylle gatene med tusenvis av politifolk.

Det er ikke kjent at det ble avdekket eller hindret angrep denne dagen, men alt tyder på at den massive sikkerhetsoppvisningen hadde bakgrunn i konkrete trusselopplysninger.

Offentlig sa politiet at torsdagens sikkerhetsopplegg var en øvelse som også skulle berolige publikum.

De neste ukene blir sikkerhetstiltakene en stor utfordring for britisk politi, som allerede har jobbet på høygir i mange uker. Ian Blair leder London-politiet og sier at mange av politifolkenene hans er «svært, svært slitne». I tillegg koster innsatsen store summer og kan ikke opprettholdes over lang tid.

I hælene på terroristene

Mennene som nå kanskje venter på en anledning til å drepe, skal ha tilgang til eksplosiver.

Målet med aksjonen er først og fremst å vise at terroristene har tilgang på et tilsynelatende uendelig antall terrorister og at vestlige myndigheter ikke klarer å stoppe dem.

I går ble seks menn og en kvinne arrestert i Brighton. Dermed er 18 personer fenglset på britisk jord i forbindelse med terrorangrepene. I tillegg er minst en person arrestert i Roma og en i Zambia.

- Vi leter etter flere mennesker i den pågående etterforskningen, sier en talsmann for Scotland Yard.

Politiet jakter fortsatt på folk som var involvert i å skaffe materialet til bombene og lage dem.

ARRESTERT:</B> Osman Hussain sitter arrestert i Italia. Hussain hevder i avhør at bombene som ikke gikk av som de skulle 21. juli, bare skulle skremme og ikke drepe.