I dag var Malala i Canada for å bli æresborger - samtidig ble landets hovedstad angrepet

Statsministeren måtte avlyse møtet.

I NORD-AMERIKA: Malala Yousafzai var i går i USA for å motta flere priser, og skulle etter planen også hylles i Canada i dag. Det var før angrepene i Ottawa sentrum i dag. Foto: AFP PHOTO/Nicholas KAMM/NTB Scanpix
I NORD-AMERIKA: Malala Yousafzai var i går i USA for å motta flere priser, og skulle etter planen også hylles i Canada i dag. Det var før angrepene i Ottawa sentrum i dag. Foto: AFP PHOTO/Nicholas KAMM/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Canadas statsminister Stephen Harper hadde et spesielt viktig møte i dag. Han skulle møte fredsprisvinner Malala Yousafzai  i byen Toronto for å gi 17-åringen et kanadisk æresstatsborgerskap, det skriver blant annet kanadiske CTV News.

Terroralarm I utgangspunktet skulle statsministeren ha to arrangementer med den unge nobelprisvinneren i dag.

Først skulle de to møte på en videregående skole i den kanadiske storbyen, der de skulle stille på en spørsmål og svar-runde.

Deretter var planen å reise videre til et hotell i Toronto sentrum der den 17 år gamle pakistanske jenta skulle motta sitt æresstatsborgerskap.

Harper måtte melde avbud til begge tilstelningene etter at det var flere skyteepisoder i landets hovedstad Ottawa i dag. Angrepene i Ottawa blir av mange beskrevet som terror, og politiet leter fortsatt etter flere antatte skyttere.

Malala er i Toronto for å delta på et seminar om kvinners rettigheter, og det var i Canadas underhus full enighet om å gi 17-åringen et æresstatsborgerskap.

Fikk frihetsmedalje NRK skrev i dag tidlig at Malala i natt mottok den prestisjetunge amerikanske Frihetsmedaljen for hennes «mot og utholdenhet» og fordi hun er en «kraftfull stemme for dem som nektes grunnleggende menneskerettigheter og friheter».

Hun donerte 100 000 dollar til skolepiker i Pakistan som er i samme situasjon som hun selv var i tidligere, skriver NRK.

Malala Yousafzai ble 10. oktober tildelt fredsprisen sammen med inderen Kailash Satyarthi, som i en årrekke har jobbet mot barnearbeid.

Hun er den yngste fredsprisvinneren noensinne.

- Jeg er beæret over å være den første pakistaneren og den første unge personen som får denne prisen, sier Malala Yousafzai.

Da Malala var nominert til Nobels fredspris i fjor, sa hun at hun var for ung til å motta prisen. Hun mener fortsatt at hun ikke fortjener prisen, men mottar den med glede.

- Sjokkert og trist Etter skyteepisodene i Ottawa sentrum, har det kommet støtteerklæringer fra hele verden. USAs president Barack Obama lover å bistå nabolandet på alle mulige måter i jakten på gjerningsmennene.

Samtidig kom Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i kveld med en uttalelse.

- Jeg er sjokkert og trist over dagens skyting i Ottawa. Mine dypeste kondolanser går til familien til den kanadisk soldaten som ble drept i dag, og til familien til den kanadiske soldaten som ble drept tidligere denne uka. Mine tanker går også til alle de som ble skadd. Nato står i solidaritet til vår allierte Canada, heter det i uttalelse fra Stoltenberg.

Det var rundt klokka 16.00 i dag meldingene om skytingen ved Canadas krigsminnesmerke kom. Der ble en soldat skutt og drept. Deretter ble det hørt rundt 30 skudd inne fra parlamentsbygningen, og en antatt gjerningsmann ble skutt av parlamentets egne vokter, Kevin Vickers.