Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I dag vil Rød-Larsen true Syria til retrett

FNs utsending Terje Rød-Larsen vil true Syria med økonomisk katastrofe hvis president Bashar Assad ikke trekker troppene raskt ut av Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I opptakten til det som vil være et av de hardeste utspill mot Syria i moderne historie, har Rød-Larsen denne uka hatt en rekke samtaler med toppledere i FN, USA og i Midtøsten. Han har samlet støtte for krav som ikke vil gi president Assad noe politisk manøvreringsrom. Motsetter han seg kravet om å trekke Syria ut av Libanon, vil det internasjonale samfunn brekke ryggen på landets økonomi, og sørge for at landet blir politisk isolert.

Når Terje Rød-Larsen møter president Assad i Damaskus i dag har han ikke bare FN og USA i ryggen. Denne uka skal han også ha fått støtte fra Egypts president Hosni Mubarak, og generalsekretæren i Den arabiske liga, Amr Mousa.

-  Det er etablert en stålhard enighet i det internasjonale samfunn, sier en ledende tjenestemann i FN til The Washington Post.

Timeplan

Rød-Larsen vil legge fram fire krav som ikke vil være gjenstand for forhandlinger. Syria må forplikte seg til å legge fram en samlet timeplan for full tilbaketrekking av soldatene i Libanon. FN vil akseptere at tilbaketrekkingen skjer i faser, så lenge det skjer raskt. Syria må godkjenne Libanons uavhengighet og suverenitet, og ikke blande seg inn i valgene til ny nasjonalforsamling i mai. President Assad må legge fram en timeplan for tilbaketrekningen av landets 5000 etterretningsagenter i Libanon. En gjennomgang av kravene i FNs resolusjon 1559 som i tillegg til tilbaketrekking understreker behovet for å oppløse utenlandske og interne militsgrupper i Libanon, som Syria støtter.

FN er imidlertid forberedt på å utsette dette til etter valgene, slik at den nye libanesiske regjeringen kan følge opp kravet fra FN.

Fattig

Syria har i dag en svært svak økonomi. Tidligere har landet mottatt betydelig støtte fra andre land i Midtøsten og Golfen. I 1980-åra fikk Syria gratis, eller svært billig olje fra Iran, og billig olje fra Saddam Hussein. Landet har også mottatt store pengebidrag fra Saudi-Arabia og Kuwait for landets militære støtte i den første Golfkrigen.

Nå er disse kildene tørket inn, og tilgangen på utenlandsk valuta begrenser seg i hovedsak til landets beskjedne oljeeksport som gir en inntekt på i 1,5 milliarder kroner i måneden.

Internasjonale observatører hevder at et isolert Syria vil få alvorlige problemer. Uten inntekter, eller støtte utenfra, vil man få en dramatisk nedgang i levestandard, og dermed ytterligere misnøye og uro blant landets 14,5 millioner innbyggere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!