PRESSET: Den 24-årige Fredrikstad-mannen ble i går presset av statsadvokat Geir Evanger, som ikke tror på at han dro til Syria for å drive humanitært arbeid. T.v. politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
PRESSET: Den 24-årige Fredrikstad-mannen ble i går presset av statsadvokat Geir Evanger, som ikke tror på at han dro til Syria for å drive humanitært arbeid. T.v. politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff. Illustrasjon: Fedor Sapegin / DagbladetVis mer

I dag vitner faren og Ubaydullah Hussain i saken mot terrortiltalt 24-åring

Fredrikstad-mannen hevder han hadde kontakt med Profetens Ummah på grunn av innsamlingsaksjon til krigsofre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er dag to av den drøyt ukelange rettssaken mot en 24-åring fra Fredrikstad som er tiltalt for å ha planlagt og forberedt terror, og for å ha rekruttert personer til en terrororganisasjon. I dag stiller hans terrorsiktede far og trusseldømte Ubaydullah Hussain i vitneboksen.

Den 45-årige faren ble på 90-tallet dømt for æresdrap. I forrige uke ble han fengslet for fire uker, siktet for å ha kjempet for Den islamske stat (IS). Hussain fikk i går avsagt om i Borgarting lagmannsrett, der han sto tiltalt i to ankesaker, for trusler, hatefulle ytringer og oppfordring til terror. Han ble dømt for truslene, men frikjent for hatefulle ytringer og terroroppfordring - akkurat samme utfall som i tingretten.

Hussains forsvarer John Christian Elden bekreftet i forrige uke overfor NRK at Hussain akter å stille i vitneboksen - men at han ikke skjønner hvorfor han er dratt inn i saken.

Skutt i Syria Den 24-årige terrortiltalte Fredrikstad-mannen returnerte såret til Norge i februar i fjor etter å ha blitt skutt i Syria. Han har sittet i varetekt siden desember, da han ble pågrepet av PST, som mistenkte ham for å ville dra tilbake for å kjempe for IS eller al-Qaida-allierte Al-Nusra-fronten.

Selv hevder 24-åringen hardnakket at han dro til Syria med forsett om å drive humanitært hjelpearbeid blant sivile som var rammet av president Bashar al-Assads krigføring. Aktoratet mener derimot at han lot seg verve som fremmedkriger, og har satt ham under tiltale for å spre frykt i befolkningen, og arbeide for å felle Assad-regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I går beskrev Fredrikstad-mannen seg som liberal muslim, og fortalte at han ikke hadde særlig peiling på ekstremisme, islamisme og jihadisme da han dro til Syria høsten 2013. Han fortalte også at han hadde hatt kontakt med Hussains organisasjon Profetens Ummah, men at det utelukkende var av humanitære grunner.

- Det var fordi de drev med innsamling til krigsofre, sa han i retten.

- Visste ikke Aktoratet mener på sin side at han var kraftig radikalisert på det tidspunktet, bl.a. med grunnlag i at han endret utseende og postet typisk islamistiske poster på Facebook. De fester heller ikke lit til at han visste lite om IS og Al-Nusra-fronten ved ankomst.

- Visste du ikke at IS drev med drap og terror mot sivile? spurte aktor Geir Evanger.

- Nei, det gjorde jeg ikke, var svaret.

VITNER: Ubaydullah Hussain stiller som vitne i saken, men begriper ikke hvorfor han er innkalt. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
VITNER: Ubaydullah Hussain stiller som vitne i saken, men begriper ikke hvorfor han er innkalt. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

24-åringen forklarte også at Kalasjnikov-geværet han kjøpte, var til beskyttelse mot væpnede bander i området hvor han oppholdt seg, og at hans oppgaver begrenset seg til ambulanse- og forsyningstjeneste samt vakthold.

- Møtte Hammer Det kom også fram at han pleide kontakt med kjente norske fremmedkrigere, deriblant skarpskytteren Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer, også fra Fredrikstad, og en norsktsjetsjener som ble drept i et bombeangrep i fjor.

- Hammer ringte meg fra Tyrkia og trengte hjelp til å komme inn i Syria, sa Fredrikstad-mannen.

Ekstremistforsker Lars Gule følger rettssaken med stor interesse. Ikke minst synes han det norske rettssystemet har gjort det vanskelig for seg ved å tiltale 24-åringen for terror på grunn av forsøk på å velte Assad-regimet - noe mange vestlige land, som Norge og USA, også ønsker.

- Måten myndighetene har definert terror på i loven, gjør det problematisk at motstand mot Assad faller inn under begrepet; det er rett og slett ikke en legitim statsmakt. Det skal bli svært interessant å se hvordan retten stiller seg til det, sier Gule til Dagbladet.

BEKJENT: I går fortalte 24-åringen at han hadde kontakt med IS-skarpskytteren Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer under oppholdet i Syria. Foto: Privat
BEKJENT: I går fortalte 24-åringen at han hadde kontakt med IS-skarpskytteren Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer under oppholdet i Syria. Foto: Privat Vis mer