I dag vitner Toska

Det er ventet at forklaringen vil bli svært detaljert. Men vil han si noe om de andre tiltalte når han inntar vitneboksen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet.no): Når retten settes i Stavanger tingrett i dag, er det duket for et foreløpig klimaks under rettssaken.

Da skal David Toska (30) forklare hvordan han planla og utførte ranet mot Norsk Kontantservice (Nokas) 5. april i fjor.

Forklaringen hans er ikke bare interessant for dommeren og påtalemyndigheten. Han kan i praksis frikjenne noen av de tiltalte, og han kan føre andre i fengsel i 15-20 år.

Detaljert

Toska var den eneste av de tiltalte som erkjente fullstendig straffskyld ut fra tiltalen, da dommer Helge Bjørnestad stilte spørsmålet i retten mandag for en måned siden.

Det er ventet at forklaringen hans vil være svært detaljert. Men hvis Toska uttaler seg om noen av de andre tiltaltes rolle under ranet, vil det være svært oppsiktsvekkende.

- Det er bedre for meg at noen uskyldige blir dømt, enn at jeg hjelper til med at en skyldig blir dømt, skrev Toska i en PC-dagbok han brukte mens han var på flukt fra politiet.

David Toska er framstilt som den strategiske planleggeren som omga seg med et hoff av støttespillere som skaffet utstyr og biler, våpen og leiligheter.

FORKLARER SEG: I dag skal David Toska fortelle hvordan han planla og utførte ranet mot Nokas. Foto: Scanpix
FORKLARER SEG: I dag skal David Toska fortelle hvordan han planla og utførte ranet mot Nokas. Foto: Scanpix Vis mer

De fleste av disse plasserer seg helt i utkanten av selve ranet, de var bare hjelpere som ikke helt skjønte hva de var med på.

Respekt

Ikke noe tyder på at David Toska vil snakke om andre enn sin egens rolle i Nokas-ranet. Den indre selvjustis i dette miljøet er knallhard, ingen tyster ustraffet på andre.

I tillegg nyter Toska stor respekt blant de andre tiltalte han kjenner. De sier han var en person som alltid stilte opp for vennene.

Han var mannen som brydde seg om andre og som prøvde å hjelpe folk med rusproblemer.

Gjorde han det ut fra sin sosiale samvittighet? Eller gjorde han det fordi han forventet gjenytelser?

Aktorat og dommer kommer til å spørre og grave.

På tiltaltebenken sitter helt sikkert noen som håper å høre ordene som kan lede dem ut av rettssaken som frie menn.

Toska begynner å forklare seg klokka 8.30. Da får de svaret.

Dagbladet.no følger forklaringen direkte