NORSKE SELSKAB: Dagbladets politiske redaktør vil ikke holde foredrag et sted der kvinner utestenges. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet.
NORSKE SELSKAB: Dagbladets politiske redaktør vil ikke holde foredrag et sted der kvinner utestenges. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet.Vis mer

I dårlig selskab

Marie Simonsen kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I snart 200 år har herreklubben Det norske selskab fått støve ned ved siden av Stortinget. Mens kvinnene for lengst har fått innpass og gjort seg gjeldende hos naboen, får kvinner fortsatt ikke delta i selskabet.

Hvilken komisk anakronisme en slik kjønnsdeling er, ble ettertrykkelig avslørt da tidligere Høyre-statsråd Thorild Widvey ble nektet adgang til en torskemiddag i lokalet i regi av Gimle Rotary Klubb. Selv når klubben ikke er vertskap, er dørene stengt for Widvey ene og alene fordi hun er kvinne. Derfor vil heller ikke jeg delta i en paneldebatt i Det norske selskab om 14 dager. Temaet i den lukkete herreklubben er passende nok «Vennskap og habilitet». Jeg kunne likevel tale i forsamlingen, fordi klubben gjør unntak for kvinner ved spesielle anledninger som debattmøter.

Men hvorfor skal jeg delta der jeg ellers ikke er ønsket bare fordi jeg er kvinne? Hadde jeg vært svart, ville jeg deltatt i en klubb for bare hvite? Arrangøransvarlig, riksantikvar Jørn Holme, mener selv at de arkaiske medlemskriteriene ikke er verneverdige, men klubben hans skryter av å samle mannlige samfunnstopper i diskret omgivelser.

Det er altså ikke snakk om en svett herregarderobe, men en klubb med formål å bygge nettverk blant den mannlige delen av kultur- og samfunnseliten. I stemmerettsåret 2013 er det en påminnelse om at ikke alle er fullt integrert i det moderne samfunnet, og at uformelle gutteklubber til og med har sitt eget klubbhus.

I det store bildet er det selvsagt en fillesak, og det bør heller ikke være et mål for kvinner å komme seg inn i det lukkete selskap, snarere sprenge opp dørene. Men det er uttrykk for holdninger som det stadig er grunn til å utfordre, enten de dukker opp i religiøse miljøer eller i næringslivet. Klubben driver dessuten med falsk reklame. Skal den først skryte av å samle samfunnstopper, holder det ikke lenger bare med menn.