Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I de beste familier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg har nok en gang åpnet dørene til sitt private rom. Denne gang i ei bok hvor han forteller om datteren Ninis narkotikamisbruk. Det er en gripende beretning om kjærlighet, fortvilelse og kamp på liv og død. Men den er også en beretning om rikets tilstand. Narkotikaondet rammer blindt, også personer i de mest ressurssterke familier, hvor forutsetningene for å unngå rusavhengigheten og behandle den burde være de beste.
  • Familien Stoltenbergs åpenhet om dette høyst personlige og private dramaet er enestående og forhåpentlig et bidrag i kampen mot selve ondet. Ninis skjebne viser at rushelvetet er mer omfattende og rammer atskillig flere enn dem vi møter med tiggerskålene i byens gater. Den vil ventelig bidra til å dempe skyldfølelsen hos mange fortvilte rusmisbrukeres foreldre. Når ett av barna blir statsminister, det andre medisiner og forsker, det tredje tv-medarbeider, men altså får et rusproblem, er det heller ikke lett å finne årsaken i valg av oppdragelse.
  • Foreldrenes og brorens roller som politikere viser oss dessuten at dette er et samfunnsproblem som er svært vanskelig å løse. Jens Stoltenbergs regjering, og den hans far satt i, har neppe manglet motivasjon når det gjelder det å utforme en rusmiddelpolitikk som kan bekjempe ondet. At verken de eller andre vestlige regjeringer har lyktes, viser dessverre at innsatsen ikke har vært god nok. Politikerne vet ikke nok om verken hvordan rusproblemene skal forebygges eller hvordan de skal behandles som samfunnsproblem. Til tross for at det gjøres en enorm innsats i hjelpeapparatet på ulike nivåer, er også ekspertene uenige om hva som hjelper dem som er blitt syke.
  • Historien om Nini Stoltenbergs forbudte sykdom vil verken helbrede andre narkomane eller løse narkotikaondet som samfunnsproblem. Men den vil øke bevisstheten om at dette er noe som angår oss alle, og dermed bringe oss ett viktig skritt videre i samfunnsdebatten. Selv om årsakene til rusmisbruk er mange og sammensatte, må både politikere, foreldre og rusmisbrukere arbeide videre med å finne ondets røtter, enten de ligger i vårt samfunnssystem eller i vår omgang med hverandre som medmennesker.
Hele Norges coronakart