- I den grad Ola Borten Moe har ambisjoner om å bli Sp-leder, er dette en dårlig dag for han

Marit Arnstads comeback i rikspolitikken skal styrke Senterpartiet fram mot valget, men kan også sette i gang ny lederdebatt.

NY SJEF: Marit Arnstad (Sp), ny samferdselsminister etter Magnhild Meltveit Kleppa, tar plass i sjefsstolen i Samferdselsdepartementet. Kanskje tar hun også sjefsstolen i Senterpartiet. Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
NY SJEF: Marit Arnstad (Sp), ny samferdselsminister etter Magnhild Meltveit Kleppa, tar plass i sjefsstolen i Samferdselsdepartementet. Kanskje tar hun også sjefsstolen i Senterpartiet. Foto: HANSEN NINA / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Igår gjorde Marit Arnstad comeback i rikspolitikken, og dermed fikk Senterpartiet enda et kort på hånda i lederkabalen.

Kronprinsene Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum får nå en sterk utfordrer den dagen Liv Signe Navarsete gir seg som partileder.

- Liv Signe Navarsete har ikke vært noen stor suksess som partileder. Det har vært et tema i lang tid, både i og utenfor Senterpartiet. Hun er en partileder man knytter til midlertidighet, og den av dagens partiledere som sitter mest på oppsigelse, sier kommunikasjonsrådgiver Sigurd Grytten til Dagbladet.

Topper laget Han mener debatten om Navarsetes etterfølger vil eskalere dersom dagens meningsmålinger holder seg på dagens nivå.

- Både Borten Moe og Arnstad er tyngre og dyktigere politikere enn Navarsete, mener han.

Valgforsker og professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot, tror imidlertid ikke Marit Arnstads comeback som statsråd vil fyre opp under en eventuell lederstrid i Senterpartiet.

- Nå er det samling i bånn, også for Sp. Det meste dreier seg om å redde partiet fra sperregrensa. Valgresultatet neste år vil avgjøre om det blir debatt om ledervervet. Uavhengig av hva slags forhold Navarsete måtte ha med de forskjellige kandidatene, mener jeg at hun er såpass oppegående at hun topper laget når det trengs. Nå har hun tre fremadstormende politikere ved sin side i regjeringen, og har overført folk med betydelig erfaring til Stortinget, sier Aarebrot, som mener gårsdagens utskiftninger var et naturlig grep å foreta for partilederen.

Og så var de tre Nestleder Ola Borten Moe har til nå vært ansett som den sterkeste kandidaten til å overta som partileder når Liv Signe Navarsete gir seg.

I går kom også den andre nestlederen, Trygve Slagsvold Vedum, inn i regjeringen. Og i går kom Marit Arnstad tilbake i rikspolitikken. Hun har i mange år vært ønsket som partileder i Sp.

Selv om hun i går sa at dette ikke er noen aktuell problemstilling, er hun tilbake i eliteserien. Kanskje kaprer hun førsteplassen på Nord-Trøndelags liste. Da vil hun også være tilbake på Stortinget. Dermed vil tre mulige ledere være i manesjen.

- I den grad Ola Borten Moe har ambisjoner om å bli Sp-leder, er dette en dårlig dag for han, sa en Sp-kilde til Dagbladet i går.

Gjennom gårsdagen avviste Arnstad at hun har lederambisjoner.

Tre år til? Ingen vet hvor lenge Liv Signe Navarsete vil sitte. Men internt i Sp er det en oppfatning at hun tar en periode til. Dersom Arnstad ønsker seg tilbake i Sp-toppen, kan Liv Signe Navarsete overlate makten til en som står i tradisjonen fra Anne Enger Lahnstein og var med på å utforme det rødgrønne prosjektet. 

Borten Moe anses å stå på høyresida i partiet.

- Flere enn de som befinner seg på høyresida i partiet har nå fått en lederkandidat de kan snakke om, sier Grytten.

- Den nye landbruksministeren, Trygve Slagsvold Vedum, er godt likt i Senterpartiet. Han har erfaring som parlamentarisk leder og vil nå få regjeringserfaring. Dermed bør han også regnes med som lederkandidat, blir det påpekt overfor Dagbladet.