JOBBER MED SAKEN: Matvarebransjen i Norge jobber med å få ned sukkerforbruket. Foto: NTB / Scanpix
JOBBER MED SAKEN: Matvarebransjen i Norge jobber med å få ned sukkerforbruket. Foto: NTB / ScanpixVis mer

- I den norske debatten om sukker, er Robert Lustig helt ubrukelig

Mener NHO Mat og Drikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske professoren Robert Lustig går til angrep på matbransjen, og sier de tjener penger på å skade mennesker ved å tilsette så mye sukker i varene sine.

Gaute Lenvik, administrerende direktør for NHO Mat og drikke, går hardt ut mot professoren.

- I den norske debatten om sukker, er Robert Lustig helt ubrukelig, sier Lenvik til Dagbladet.

Gjort endringer Han forteller at bransjen i Norge har gjort flere tiltak for å få ned sukkerforbruket blant den norske befolkningen. Forbruket per innbygger har sunket fra 43 kilo årlig i 1999, til 27 kilo årlig i 2013. Dette mye på grunn av redusert forbruk av sukkerholdig brus, redusert sukkerinnhold i frokostblandinger og økt markedsføring av sunnere, mørkere sjokolade.

- Vi jobber videre med å redusere sukkerforbruket og når nye produkter lanseres og produkter relanseres, jobber vi med å redusere sukkerinnholdet i disse, sier Lenvik.

- Matindustrien ville solgt hundebæsj om de tror de vil tjene penger på det. De bryr seg ikke om hva de selger, så lenge de tjener penger, sa professor Lustig til Dagbladet da vi møtte ham i Stockholm tidligere i uka.

Utsagnet opprører NHO-direktør Lenvik.

- Matindustrien lever av å selge produkter forbrukeren ønsker. Det er det motsatte av å selge bæsj, sier han.

Vanskelig å lese Lenvik sier bransjen slutter seg til myndighetenes målsetting om at maks 10 prosent av energiinntaket bør komme fra sukker. Det betyr en reduksjon på 30 prosent fra dagens 13 prosent. Men en reduksjon i sukkerinnholdet må skje gradvis, mener han.

- Forbrukerne er vant til salt og sukker. En reduksjon må gjøres over tid, sier Lenvik.

- Men kan det ikke være forbrukerne faktisk ønsker sukkerfrie varer, og at de vil søke å handle det?

- Vi har kunnskap om at ved store endringer i produktresepten, vil forbrukeren raskt velge andre, mer sukkerholdige produkter, svarer Lenvik.

I dag er det ingen krav til å merke tilsatt sukker i mat. Ofte er det oppgitt karbohydrater — hvorav sukkerarter. Men hvilke av disse sukkerartene som er naturlig, og hvilke som er tilsatt, står det ofte ingenting om.

- Sukker er i mange produkter oppgitt som sukkerarter, og det er helt umulig å vite hvor mye som er tilsatt sukker. Produkter du tenker på som sunne, kan ha høyt innhold av sukkerarter, gjerne tilsatt, sier klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen ved Oslo universitetssykehus. Å regne ut hvor mye som er naturlig sukker, som laktose, i en yoghurt, og hvor mye som er tilsatt, var en regnejobb selv for en klinisk ernæringsfysiolog som Svendsen da hun beregnet sukkerinnhold i noen produkter for Dagbladet.

Til dette sier Lenvik i NHO at Nøkkelhullsmerket fra myndighetene er en enkel ordning som er godt kjent blant forbrukerne.

Ønsker ikke merke-påbud
Noe pålegg om å merke tilsatt sukker, ønsker han ikke.

- Vi ser at produsentene i økende grad merker hva som er naturlig og hva som er tilsatt sukker. Kunnskap og bevissthet hos forbrukerne og i industrien er viktigere enn reguleringer. Dette vil komme opp i en dialog med myndighetene, sier Lenvik.

NHO Mat og drikke og myndighetene er i dialog om hvordan redusere innhold av salt, sukker og mettet fett i maten vår. Bransjen har vært på flere møter hos helseminister Bent Høie, og flere er planlagt.

- Vi har en felles intensjon, sier Lenvik.

Han mener dialog, og ikke pålegg, er den rette veien.

- Hvis vi ikke tilpasser oss forbrukeren, taper vi markedsandeler. Det er det viktigste «riset bak speilet», sier Lenvik.

Har tatt opp med EU
- Vi er opptatt av forbrukere skal få best mulig informasjon om innholdet i matvarer, slik at de får mulighet til å gjøre informerte og sunne valg, sier statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Grunnen til at det ikke er noe krav om merking av tilsatt sukker i dag, er at norsk regelverk er underlagt EUs regelverk, som ikke skiller mellom naturlig forekommende sukker og tilsatt sukker, forklarer Brein-Karlsen.

- Norge har spilt inn ønske om merking av tilsatt sukker til EU i arbeidet med ny matinformasjonsforordning, men nådde ikke fram. Sukker vil være tema på neste møte i helse- og omsorgsministerens næringslivsgruppe på matområdet, sier hun.

ANNERLEDES I NORGE: Gaute lenvik, direktør i NHO Mat og Drikke, sier bransjen i Norge, i motsetning til i USA, gjør mye for å redusere sukkerinnholdet. Foto: Bjørnar Eidsmo, NHO
ANNERLEDES I NORGE: Gaute lenvik, direktør i NHO Mat og Drikke, sier bransjen i Norge, i motsetning til i USA, gjør mye for å redusere sukkerinnholdet. Foto: Bjørnar Eidsmo, NHO Vis mer