Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I denne barnehagen nektes menn å skifte bleier

- Å beskytte ungene er alfa omega.

 HAR TATT FORHOLDSREGLER:  - Vi har tatt dette valget for å beskytte alle parter, sier daglig leder Beate H. Johansen til Dagbladet om hvorfor bare kvinnelige ansatte tar bleieskift på ungene i Osanstua barnehage. Foto: Osanstua barnehage
HAR TATT FORHOLDSREGLER: - Vi har tatt dette valget for å beskytte alle parter, sier daglig leder Beate H. Johansen til Dagbladet om hvorfor bare kvinnelige ansatte tar bleieskift på ungene i Osanstua barnehage. Foto: Osanstua barnehage Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble det kjent at en 31 år gammel barnehageansatt har sagt seg skyldig i seksuelle overgrep i Bergen.

- Jeg kan bekrefte at siktede har erkjent i avhør at han har gjort seg skyldig i seksuelle overgrep mot i alt fem barn. Det skal ha skjedd i to forskjellige barnehager, sa politiadvokat Eli Valheim til Dagbladet.

I etterkant av nyheten har flere stemmer advart mot en økende skepsis mot menn i barnehager, blant annet kommunaldirektør Anne-Marit Presterud i Bergen kommune.

- Selvsagt skal de få være alene når de for eksempel skifter bleie på et barn, sa hun til Bergens Tidende.

Ønsker å beskytte ansatte Praksisen Presterud omtaler er ikke noe alle barnehager følger.

I Osanstua barnehage i Svolvær skifter ikke mannlige ansatte bleier, noe barnehagen bestemte blant annet på grunn av den omfattende Bjugn-saken
 
Daglig leder Beate H. Johansen sier at ordningen er ment for å skjerme både barna og de ansatte ved den private barnehagen.

- Vi har tatt dette valget for å beskytte alle parter. Det eneste som er sikkert i slike saker, uansett om det faktisk er blitt begått et overgrep, er at et liv har blitt ødelagt, sier Johansen til Dagbladet.

- Foreldre enstemmig enige Ifølge Johansen er menn særlig utsatt for mistanker om overgrep.

Når først mistanken er der, er det vanskelig for barnehagen å fortsette ansettelsesforholdet, erfarer hun.

- La oss si at du er ansatt hos meg og blir mistenkt for overgrep. I mange tilfeller ville det eneste valget mitt være å gi deg sparken. Hvis jeg mot all formodning skulle fortsette ansettelsen, så ville barnehagen ha blitt nødt til å gi deg arbeidsoppgaver som du kanskje ikke ville sett på som gunstige, sier Johansen.

- Hva tenker foreldre og ansatte om denne ordningen?

- Foreldrene har vært med å diskutere dette på foreldremøte og er enstemmig enige om at det er en god ordning. Vi har 18 faste ansatte, og av disse er det tre menn og femten damer. Vi har hatt kursing i forebygging av vold og seksuelle overgrep mot barn, gruppearbeid der vi har diskutert hvorfor vi opprettholder denne ordningen. Vi har også diskutert om den er diskriminerende overfor menn. I diskusjonene ble vi enige om at det ikke var det, sier Johansen.

- Menn verdifulle På spørsmål om hvorvidt ordningen gjør mannlige ansatte mindre nyttige i jobben, svarer den daglige lederen at menn uansett vil være en stor ressurs for barnehager.

- Det er både fordi ungene setter stor pris på dem og at menn jobber på en annen måte enn kvinner. De kan også utføre en rekke fysisk tunge arbeidsoppgaver og det er sunt for personalgruppen å ha både menn og kvinner, mener barnehagelederen.

Derfor mener hun at det er svært viktig å jobbe mot regjeringens mål om å ha 20 prosent menn blant de ansatte i barnehagen.

Johansen understreker at hun ikke mener at ikke også kvinnelige ansatte kan begå overgrep. Derfor er de ansatte aldri alene med barna i Osanstua barnehage.

Kvinner tar bleiene De har også retningslinjer om å ha døra på gløtt når barna får hjelp under dobesøk, eller når bleier skal skiftes, forteller Johansen. Hun legger samtidig vekt på viktigheten av å balansere sikkerhet mot barnas behov for privatliv.

- Vi har heller ikke rene småbarnsavdelinger, men blander heller de eldre og de yngre ungene i avdelingene. En femåring er mye mer oppvakt enn en toåring, og vi tror at dette er med på å virke forebyggende, sier Johansen.

Hun er uenig i at strengere retningslinjer for barnehageansatte vil være feil reaksjon for å forhindre overgrep.

- Vårt mål er å beskytte ungene. Det er alfa og omega. Jeg mener at det er viktig å diskutere noen nye grep for å hindre at overgrep skjer, sier Beate H. Johansen.

Osanstua barnehage er ikke alene om å ha en arbeidsinndeling der kvinner tar bleieskift.

En undersøkelse utført av Dagsavisen i 2013 svarte de fleste av de 2400 spurte barnehageansatte at det i praksis fantes en kjønnsdeling på arbeidsplassen.

Likestillingsombudet kritiske Likevel er Likestillings- og diskrimineringsombudet skeptiske til å ha en inndeling hvor kun kvinner skifter bleier i barnehager.

- Jeg skjønner mange er sjokkert over det som har kommet frem i Bergen og at man ønsker å ta i bruk alle virkemidler for å unngå at barn blir utsatt for overgrep. Den uroen løser vi ikke gjennom en praksis der alle mannlige ansatte blir mistenkeliggjort som potensielle overgripere. Som en mamma skrev i Dagbladet tidligere i uka: At overgriperen er en mann, betyr ikke at menn er overgripere, mener likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

Bjurstrøm anbefaler Osanstua barnehage å finne andre løsninger for å hindre overgrep.

- Det er mulig å lage regler og rutiner for å stanse overgrep, uten å mistenkeliggjøre alle menn i barnehagen.

Hele Norges coronakart