- I denne bydelen ble 1300 mennesker gasset ihjel mens de sov i sine egne senger

Nå er det folketomt og stille etter at hundrevis av barn, kvinner og menn aldri våknet opp.

AIN TARMA: Gatene er folketomme og biler kjører likene bort mens en hund ligger livløs i ruinene i bydelen Ain Tarma i Damaskus. Ifølge syriske opprørere ble bydelen utsatt for et gassangrep i går, men dette er umulig å verifisere siden syriske myndigheter ikke slipper til våpeninnspektører. Alle foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB Scanpix
AIN TARMA: Gatene er folketomme og biler kjører likene bort mens en hund ligger livløs i ruinene i bydelen Ain Tarma i Damaskus. Ifølge syriske opprørere ble bydelen utsatt for et gassangrep i går, men dette er umulig å verifisere siden syriske myndigheter ikke slipper til våpeninnspektører. Alle foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): I bydelen Ain Tarma i den syriske hovedstaden Damaskus finner man stadig nye familier døde i sine egne senger. Gatene er folketomme dagen etter at den opprørskontrollerte bydelen ble utsatt for et angivelig gassangrep.

1300 mennesker ble gasset mens de lå og sov i sine egne senger. Bildene av de folketomme gatene kommer samtidig som likhusene fylles opp og små barn ligger på provioriske klinikker og får hjelp til å puste.

Fahad Almarsi, talsmann for opprørshæren Den frie syriske hær, sa i dag at 1729 mennesker er funnet døde etter gårsdagens angrep. Han føyer til at 6000 mennesker har fått pusteproblemer.

Det er ennå ikke bekreftet at det ble brukt kjemikalier i regjeringens bombardement. Eksperter kan heller ikke utelukke at opprørere står bak, slik blant annet Russland har antydet. En tredje mulighet er at angrepet skyldes et uhell, at granater eller raketter har truffet en bygning der det var lagret kjemiske våpen, som enten tilhørte regimet eller opprørerne.

Ekspert: - Regimet står bak Angrepet var rettet mot et område utenfor Damaskus som er kontrollert av opprørere, og den ytterliggående gruppa Jabhat al-Nusra er blant dem som har lagt ut detaljer om skadene etter angrepet.

— Dette tyder på at det er regimet, eller noen med tilknytning til regimet, som står bak, sier Truls Hallberg Tønnessen, ekspert på syriske jihadister ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), til NTB.

Han kan imidlertid ikke utelukke at kjemiske våpen har falt i hendene på opprørere.

— Det finnes ingen klare indikasjoner på at de har det, men i så fall ville de jo kanskje ikke offentliggjort det, sier Tønnessen videre.

Heller ikke FFIs forskningssjef Bjørn Arne Johnsen, ekspert på kjemiske våpen, kan utelukke at opprørerne besitter kjemiske våpen som nervegass og sennepsgass.

— Det er ikke en umulighet at opprørsgrupper har tatt kontroll over områder hvor det er lagret kjemiske våpen. De er vel spredt utover hele Syria, sier Johnsen, som framholder at slike våpen enkelt kan fraktes fra ett sted til et annet.

Ingen innspeksjon Flere vestlige land ber nå innstendig om at FN-inspektører som allerede befinner seg i Damaskus, må få tilgang til forstedene der angrepene skjedde. Forstedene er beleiret av regimets styrker, men i stor grad kontrollert av opprørere, blant dem også ytterliggående islamister.

Land som Storbritannia og Frankrike antyder at hvis anklagene viser seg å stemme, så kan ingen alternativer utelukkes, heller ikke maktbruk.

Men vestlige land har ikke greid å få med seg Kina og Russland på et vedtak i FNs sikkerhetsråd om å kreve at inspektørene får anledning til å sjekke hva som har skjedd. Dermed har det internasjonale diplomatiet enda en gang spilt fallitt når det gjelder Syria.

Russland har også antydet at dette kan være et angrep utført av opprørerne for å sverte regimet i Syria.

«Politisk selvmord» Syria har blankt avvist å ha brukt kjemiske våpen. En ikke navngitt tjenestemann sa i dag at det i så tilfelle ville være det samme som «politisk selvmord».

— Målet med disse beskyldningene er å undergrave ekspertenes arbeid og røre i skittent vann. Hæren fortsetter å rykke framover i sine forsøk på å få slutt på terroren, og vi ser ikke noe behov for å bruke slike våpen, sier kilden til nyhetsbyrået AFP.

Imens er det publisert nye bilder av barn som ligger utslått på klinikker i forstedene øst for Damaskus, og som puster gjennom gassmasker. Og gatene i Ain Tarma er fortsatt øde etter gårsdagens angrep.

MASSEGRAVER: Antall døde er så høyt i forstede Ain Tarma, Zamalka og Jobar at likene begraves i massegraver. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB Scanpix
MASSEGRAVER: Antall døde er så høyt i forstede Ain Tarma, Zamalka og Jobar at likene begraves i massegraver. Foto: Bassam Khabieh / Reuters / NTB Scanpix Vis mer